.

Imatge del ple d’aquest divendres. Foto: Eloi Tost

El ple de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat inicialment aquest divendres el projecte executiu del Banc de la Ciència i el Coneixement, que ha de permetre la reforma de l’edifici del Banc d’Espanya, que porta tancat més d’una dècada. La iniciativa s’eleva fins als quasi 7,5 MEUR i el govern municipal espera poder optar a subvencions per “rehabilitació d’edificis emblemàtics”, ha destacat el conseller de Serveis Centrals, Jordi Fortuny. L’aprovació s’ha fet amb els vots favorables de l’equip de govern i el PSC. Paral·lelament, també s’ha aprovat per àmplia majoria la creació del Consell d’Habitatge de Tarragona.

El pressupost per reformar l’immoble del Banc d’Espanya s’ha gairebé doblat respecte la previsió inicial feta en l’anterior legislatura. Tot i això, Fortuny ha destacat que amb l’aprovació d’aquest divendres l’ajuntament pot optar a diferents fons, com els Next Generation. Alhora, des del PSC han alertat que falta que Bombers aprovi el projecte tècnic contra incendis però hi han votat a favor per “deixar clar” que donen suport a la iniciativa. Altres grups, com En Comú Podem, s’han abstingut perquè tot i no estar d’acord amb què es posarà al Banc d’Espanya, troben necessari que es desencalli algun projecte concret per revitalitzar l’espai.

Per altra banda, s’ha aprovat el reglament del Consell d’Habitatge de Tarragona. Una eina que segons la consellera Eva Miguel ha de permetre que la ciutat “tingui unes polítiques d’habitatge més participatives i transparents, implicant tota la ciutadania en un nou marc de reflexió i coresponsabilitat”. Serà un òrgan de caràcter consultiu i de participació ciutadana, amb capacitat d’elaborar propostes que guiïn la política d’habitatge de la ciutat. Es reunirà un cop l’any i l’integraran els partits polítics i agents socials i econòmics.

Conveni amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya que permetrà tramitar els Next Generation

Alhora, el plenari ha aprovat el Conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per tal de tramitar directament els ajuts que s’aprovin en matèria de rehabilitació residencial. Es tracta d’ajuts que aprovi la Generalitat de Catalunya en el marc del Pla estatal de recuperació, transformació i resiliència per a fer front a la crisi derivada de la Covid-19 i l’instrument de recuperació Next Generation EU.

La consellera Eva Miguel ha destacat que “és una oportunitat imprescindible, en el qual Tarragona hi ha de ser. Tenim un parc d’habitatge bastant envellit, i necessitem recursos per-fer-li un bon rentat de cara. Sobretot en qüestions tant importants com l’eficiència energètica que tenen moltes implicacions”. Miguel també ha posat de manifest que es tracta “d’inversions importants que beneficien absolutament a tothom”.

L’Oficina Local d’Habitatge d’SMAHUSA serà l’encarregada de dur a terme aquest servei ja que disposa dels recursos i mitjans suficients per portar a terme les gestions i obligacions que del mateix es deriven.

Els fons Next Generation en matèria de rehabilitació d’habitatges tindran com a  objectiu bàsic que els edificis d’habitatges redueixin un mínim del 30% el consum d’energia primària no renovable i un mínim de reducció de demanda segons zona climàtica. Seran un instrument per a impulsar la rehabilitació energètica dels habitatges, però també poden finançar la rehabilitació tradicional, com l’accessibilitat, o la conservació dels edificis. Constituiran uns fons de caràcter extraordinari per a combatre els efectes de la pandèmia COVID 19 que hauran de disposar-se abans del juny 2026, data límit de justificació a la UE.

Noves bases per atorgar subvencions a associacions i federacions veïnals

El ple ha ratificat les noves bases de concessió de subvencions a associacions de veïns i federacions veïnals. Les noves bases mantenen bàsicament les mateixes línies que les anteriors però introdueixen canvis “demanats per les associacions i federacions veïnals i consensuats amb elles per tal de facilitar els tràmits”, segons explica la consellera de Relacions amb Associacions i Entitats Ciutadanes de l’Ajuntament, María José López, qui s’ha mostrat “molt satisfeta de poder tirar endavant aquest canvi”.

El canvi principal és la reducció de línies de subvencions: s’ha passat de quatre línies a tres, a partir de la unificació de la línia 2 (projectes i/o activitats lúdiques, esportives, culturals i festives) i la línia 3 (activitats i/o projectes d’assessorament, d’atenció als veïns i veïnes, de formació i d’informació i promoció de l’entitat), que queden englobades en una mateixa línia, per tal de facilitar tant la sol·licitud de la subvenció com la justificació.

Les línies de subvencions recollides en les noves bases que ha aprovat el consell plenari són aquestes: línia 1, que fa referència al manteniment i funcionament del local social; línia 2, dedicada a projectes i/o activitats lúdiques, esportives, culturals, festives, activitats i/o projectes d’assessorament, d’atenció als veïns i veïnes, de formació i d’informació i promoció de l’entitat; i línia 3, per a activitats i projectes de suport, assessorament i promoció de l’associacionisme (específica per a federacions).

Les noves bases reguladores han estat actualitzades d’acord amb la legislació vigent en matèria de subvencions.

Eloi Tost / Redacció