.

Moment en el qual es procedia a la votació de la moció.

El ple de l’Ajuntament de Tarragona d’aquest divendres ha aprovat la moció socialista contra el referèndum de l’1 d’octubre i a favor de protegir els funcionaris municipals. Ho ha fet per una majoria folgada, 17 vots a favor i 10 en contra, tot i el vot en contra del membre de govern Josep Maria Prats.

La votació s’ha fet per sistema nominal i ha rebut el suport de tots els regidors presents de C’s i el PP, a banda del sí dels propis regidors del PSC. També hi ha votat a favor l’exregidora de C’s, ara no adscrita, Beatriz Pérez. Hi han votat en contra Josep Maria Prats d’Units per Avançar, els dos regidors de la CUP, els dos del PDECat, Arga Sentís d’ICV-EUiA i els quatre representants d’ERC.

La moció ha estat la primera a debatre’s (tot i que era la cinquena en l’ordre del dia) donada la gran expectació que s’havia generat al saló de plens, que s’ha omplert de públic seguint la crida de l’ANC i Òmnium Cultural de mostrar el rebuig a la moció. El debat l’ha encetat la portaveu del PSC, Begoña Floria, amb una sorpresa: el seu grup decidia retirar tota la part expositiva de la moció, on s’afirmava entre altres coses que “no existeix una majoria social per iniciar un procés unilateral d’independència”. No ho ha justificat, però el gest no ha fet baixar ni un grau la temperatura ambient. Tanmateix, la majoria dels presents partidaris al Procés han acabat silenciat els intents d’esbroncar i xiular les intervencions dels grups, si bé durant un segons s’ha pogut escoltar amb fermesa els crits de “volem votar”.

La regidora socialista ha afirmat que la resta del contingut de la moció, és a dir, allò que realment és vàlid com són els quatre acords que es mantenien invariables, “és assumible per tots els grups. Tots volen que hi hagi una instrucció oficial i per escrit i de la Generalitat, que és l’autoritat competent, en cas de convocatòria del referèndum. Tots volem que hi hagi els informes jurídics pertinents municipals sobre si estaríem dins del marc vigent, i tots podem assumir que no volem que els treballadors estiguin obligats a treballar per una altra administració que no sigui la municipal en una cosa que no pugui ser legal”. Segons Floria, aquests requisits podien ser aprovats “per unanimitat”.

Prats: “Aquesta moció posa més gasolina”

Res, però, més lluny de la realitat. Prats ha aprofitat per posicionar el seu partit dins del mapa polític català, tenint present que el que queda d’Unió té en ell la figura local de major visualització. “Nosaltres som partidaris d’un referèndum si es compleixen les condicions de la Comissió de Venècia (posteriorment ha precisat encara més i ha deixat clar que estan en contra d’una consulta “que no tingui base legal”), i apostem pel diàleg entre les institucions”, ha afirmat. “En tot cas considerem aquesta moció inoportuna perquè posa més gasolina en un joc que exigeix moderació”.

Arga Sentís: “Estan fent vostès el ridícul”

L’ecosocialista Arga Sentís ha estat taxativa: “Estan fent vostès el ridícul”, en referència al PSC. “L’exposició de motius era surrealista, i suposo que només hi figurava per poder convèncer a Ciutadans i PP. Els acords, a més, són banals perquè ningú es pot imaginar que la Generalitat no es comuniqui per escrit amb una administració. I deixin estar als funcionaris, que són grandets”, ha afegit abans de retreure Floria que presenti un text “quan el referèndum encara no està convocat: esperi, que potser no cal ni que presenti una moció”.

Laia Estrada: “El poble català vol fer història”

La portaveu de la CUP, Laia Estrada, ha acusat el PSC de “mercadejar amb el desig dels catalans” i els ha recordat la pèrdua constant de diputats a Catalunya des del moment que van deixar de ser “catalanistes per acabar venent-se al PSOE” i la seva “obsessió amb la unitat d’Espanya”. Estrada ha recordat les paraules del xilè Salvador Allende: “La història és nostra i la fem els pobles. Doncs el poble català vol fer història”.

Albert Abelló: “Volia un debat polític i ha acabat tenint un follón polític”

El cap de llista del PDECat, Albert Abelló, ha estat tan sorneguer com s’espera d’ell. “Han presentat una moció molt pepera, molt Osborne, amb aquells atributs penjant. Vostè (en referència a Floria) volia un debat polític i ha tingut un follón polític”. Abelló li ha retret, a més, que “vostè se n’ha cansat de reclamar als altres partits que retirin mocions” i li ha donat les “gràcies perquè al final el fet d’obrir aquest debat li ha donat més força al Procés”.

Rubén Viñuales: “Dono les gràcies al PSC. Han estat valents”

Rubén Viñuales, de Ciutadans, no ha tingut inconvenient per la seva banda en “donar les gràcies al PSC. Crec que han estat valents i han fet l’esforç per tal dels que creiem en la democràcia els podem votar a favor”. Segons el responsable taronja, “aquesta moció parla de respecte a la legalitat, democràcia, llibertat i dels drets dels què no som independentistes. No volem la imposició del pensament únic”, ha reblat rebent també aplaudiments de partidaris unionistes presents a la sala. I per continuar en la mateixa línia, ha recuperat les ‘dimissions’ dels tres consellers de Carles Puigdemont: “Als que discrepen els tallen el cap. Molt de Stalin”.

Pau Ricomà: “El federalisme és d’un cinisme impresentable”

La frase ha estat reaprofitada pel portaveu d’ERC, Pau Ricomà. “M’ha agradat que faci referència a les purgues, perquè això és el que s’ha vist al seu propi grup municipal”, davant la decisió de Beatriz Pérez d’abandonar-lo en desacord amb la manera de fer de Viñuales. El seu objectiu, ara bé, era el PSC. “Vostès no són ni l’ombra del que van ser. Quan Montilla reclamava inversions i millores de finançament eren considerats com un partit útil. Ara en canvi van del bracet dels partits més rancis i excloents. Ens volen fer creure que existeix una solució federal. És d’un cinisme impresentable perquè saben que caldrien els dos terços de les cambres espanyoles i una reforma constitucional”. La Catilinària de Ricomà s’ha clos assegurant que el PSC està davant d’un temps històric en el qual “s’han de resoldre les necessitats urgents de la gent i no perpetuar-se en càrrecs i escalfar cadires”.

Acero: “Tarragona no és independentista i no ho serà mai”

El portaveu del PP, Josep Anton Acero, ha estat breu però amb combatiu. I com que la guerra també té com a camp de batalla les xarxes socials, s’ha puntualitzat a mateix: “El que he volgut dir amb el meu missatge és que m’ha costat entrar (al saló de plens a causa de la gran quantitat de públic independentista), no que no m’hagin deixat entrar”. A partir d’aquí, ha rememorat les eleccions generals del 2011 (en les quals “el PP va ser el partit més votat a Tarragona”) per rematar-ho donant per segur que la ciutat “no és independentista i no ho serà mai. Visca la Democràcia”.

Floria: “No ens ofèn que ens comparin amb el PSOE. Som internacionalistes”

Floria ha tancat el torn d’intervencions gràcies a la seva condició de ser la defensora del partit que presentava la moció. “Si aquesta Catalunya que volen és que qui opini diferent marxi, molt demòcrata no ho sembla”. Per la regidora, “no es creguin pas que ens ofenen si ens comparen amb el PSOE perquè els socialistes treballem sense fronteres. El socialisme és internacionalista i no excloent amb la gent que no pensa com nosaltres”. I posats a parlar d’esquerres, Floria ha retret a la CUP “que parli de la lluita de classes i després pacti amb els de les retallades i el 3%”. En una altra mostra de la importància dels diversos fronts oberts en política després de la popularització de les xarxes, ha reclamat a l’ANC “que retiri el twitt on es diu que la Guàrdia Urbana impedia l’entrada al saló de plens. No és veritat. L’únic que ha fet és ordenar l’entrada. Així que demano que ho retiri”.