.

Imatge del plenari telemàtic d’aquest dimarts.

El plenari de l’Ajuntament de Tarragona ha aprovat aquest dimarts destinar la meitat del superàvit de l’any 2019 (3,6 milions d’euros d’un total acumulat de 6,9 milions) a l’Empresa Municipal de Transport (EMT) i Espimsa (l’empresa pública destinada a gestionar els mercats). La primera rebrà 2,2  milions i la segona 1,4 milions, per ser les més afectades per la davallada d’ingressos fruit de l’impacte de la Covid-19. El transplant d’urgència arriba després que el PSOE hagués vist tombat al Congrés la seva proposta de poder utilitzar en favor del govern d’Espanya els romanents municipals i acceptés, finalment, suspendre la regla de despesa que impedia els consistoris fer ús dels seus superàvits.

D’altra banda, i amb els vots en contra del PP i l’abstenció de Junts per Tarragona, el plenari també ha aprovat la desestimació de les al·legacions presentades per impedir la instal·lació d’una mesquita a Sant Pere i Sant Pau.

El popular José Luis Martín ha considert “sorprenent” el rebuig a les ale·legacions veïnals contra els possibles problemes de mobilitat i sorolls que podrien sorgir de l’apertura d’una mesquita en els baixos d’un bloc de vivendes. I en aquest sentit ha recordat un article del POUM segons el qual les acitivats de centres de culte s’haurien d’implantar en edificis exclusius. “Nosaltres considerem que les excepcions (previstes també dins l’articulat) no es donen”, s’ha justificat, en un intent de donar preponderància “a la interferència en l’ús residencial”.

“Vosté es creu que si els promotors no haguéssin trobat un edifici propi no ho farien? Doncs és clar que sí”, eztibava la cupaire Laia Estrada al PP. “És perquè no l’han trobat que s’han acollit a l’excepció”, afegia deixant clar que ve avalat pels tècnics municipals. Tanmateix, deixava clar que “entenem les preocupacions dels veïns, i des de la CUP denunciarem qualsevol incompliment”. Ara bé, Estrada alertava sobre “motivacions ocultes” en l’oposició a la implantació i demanava “desmarcar-se” de “posturs racistes que esperen amb candeletes que s’alenti aquest discurs”.

Des de Junts per Tarragona Dídac Nadal, entrava al debat mostrant “l’absolut respecte a la llibertat de ulte i confusió”, si bé argumentava la seva abstenció reclamant a l’equip de govern “més diàleg amb els veïns” i lamentant “que només en 48 hores apareixi per part de l’equip de govern un pla de xoc al barri”. Nadal li donava poca validesa a les inversions anunciades, insinuant-ne oportunisme polític, perquè no recollien “ni la situació de l’aparcament de la cinquena promoció ni les greus dificultats del pavelló”. Finalment, Nadal tambe s’ha mostrat en desacord amb un POUM que permet la implantació de centres de culte als barris però el sveta en zones de vivendes unifamiliars. “Ens agradi o no, hi haurà problemes de convivència”, ha etzibat, oferint com alternativa l’ús d’espais municipals “encara que fos sota el règim de concessió. S’haurien resolt molts problemes”.

El portaveu de Cs, Rubén Viñuales, defenia el seu vot favorable perquè “estem parlant d’un punt que té 8.000 informes favorables” dels serveis tècnics. “I si hi ha llibertat religiosa, i ens la creïem, ho hem de fer de veritat”. Viñuales ha volgut posar en relevància el fet que “he parlat amb molta gent del barri. I el que em diuen és que aquest centre és per a la gent del barri, musulmans que viuen al barri. És dolent això?”. en aquesta línia afegia: “És el teu veí: els fills van junts a l’escola i poden ser amics. Hem de normalitzar aquesta situació. El que importa és el respecte”.

El líder taronja ha assegurat que “no tenim cap motiu per votar en contra. I no magrada gens que es voti en contra amb tots els informes favorables. El POUM ho permet. Si no agrada, el que cal és modificar el POUM. I va ser el govern socialista qui va permetre que això passí. Per això no entenc la seva abstenció en la comissió informativa”, ha etzibat. La regidora del PSC Begoña Floria ha assegurat en el seu torn que “assumim les nostres responsabilitats” pel que fa a la redacció del pla general treient pit de la seva condició “de partit de govern” i sense voler donar joc al portaveu de Ciutadans. “Ningú està per sobre i per sota de la llei. I en aquest cas l’expedient en un primer moment no complia i ara sí. No hi ha més”. La socialista atacava l’equip de govern pel flanc de la seva “manca de contcte amb els veïns. S’ha de ser més proactiu i no donar-lis el número de telèfon i espera que ja ens trucaran. Cal donar explicacions”, denunciava Floria mentre ironitzava amb el posicionament de Nadal: “si vosté creu que aquest govern ho fa pitjor que nosaltres, perquè li dona suport?”.

El posicionament de l’equip de govern ha estat fixat pel conseller portaveu, Xavier Puig. El republicà ha afirmat haver parlat i escoltat les dues associacions veïnals i amb la comunitat de propietris del bloc on es preveu la mesquita als baixos. També amb els promotors del centre de culte, “perquè també són ciutadans de Tarragona”. I després d’aquest preàmbul ha deixat clar que “els drets dalgú no s’han de consensuar amb els veïns. El que cal és treeballar aquesta major o menor acceptació per mitjà de la mediació. I val a dir que m’he trobat amb actituds enrocades, treballades políticament” de manera “irresponsable en un tema molt delicat”. “Són veïns, i alguns dels que són tan crítics van a comprar als seus locals. Els promotors tenen la major disposició a tenir una bona entrada al barri, i el que cal és entendre que hi ha una predisposició molt més empàtica de la que alguns volen donar a entendre. Cal vigilar per no flirtejar amb actituds xenòfobes”, rematava Puig en referència a aquest terreny pantanòs.

“El que ha fet l’Ajuntament és complir estrictament amb la normativa. I la tasca d’interpretar-la correspon als tècnics municipals, ni a mí ni a ningú altre”, reblava Puig ja entrant en qüestions estrictament administratives. “S’han estudiat totes les al·legacions i algunes s’han estimat parcialment. Pel que fa al soroll, no hi haurà amplificadors. Ha quedat clar que l’aforament és de 71 persones, i pel que fa als cotxes el centre està fet principalment per gent que viu al barri. A més, i pel que fa l’exigència d’un edifici independent, els promotors han constatat que no hi havia cap disponible d’acord a les seves posibilitats”, resumia el regidor republicà.

Puig, finalment, responia Nadal assegurant que les inversions previstes al barri “no tenen res a veure amb la implantació del centre de culte, sinó en l’estat d’abandonament del barri”.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */