TOTS 21

Imatge de la cap de llista del PDeCAT a les eleccions, Àngels Chacón. Foto: Job Vermeulen

El PDeCAT preveu tancar l’estratègia de cara a les eleccions municipals del 2023 entre el 18 de setembre i el 2 d’octubre. Així ho ha anunciat en roda de premsa la secretària general del partit, Àngels Chacón, que ha explicat que primer en una jornada municipalista i després en un consell nacional preveuen definir com es presentaran als municipis. El partit, sense representació parlamentària, buscava en un inici un pacte amb JxCat, que ja ha avançat que no contempla un acord global, i per tant té sobre la taula l’opció de presentar-se en solitari o d’integrar-se a l’aliança de Lliures, la Lliga i el PNC. Chacón ha assegurat que el PDeCAT té «projecte propi» i ha remarcat que l’objectiu és activar el màxim de candidatures possible.

A banda dels pactes en municipis puntuals amb JxCat o de presentar-se en solitari, el PDeCAT també té l’opció d’integrar-se a un front de «centre ampli». Lliures, la Lliga Democràtica i el PNC ja van anunciar a l’estiu que havien posat la primera pedra per confluir en una única organització abans de finals d’any, i també estan en converses amb Convergents.

Chacón no ha volgut entrar en detalls de l’estat de les negociacions i s’ha limitat a assegurar que parlen amb totes les formacions. De totes maneres, ha remarcat que serà el PDeCAT «qui pivoti» l’espai i que la reformulació del centre s’ha de fer «en base al seu ideari». La secretària general ha explicat que entre el 18 de setembre i el 2 d’octubre definiran l’estratègia del partit, però ha remarcat que no serà fins al març del 2023 quan es formalitzin les candidatures que es presenten arreu del territori.

La secretària general del partit també ha aprofitat al roda de premsa per carregar contra JxCat, a qui ha retret tenir «un doble discurs» en època d’eleccions i després de les urnes. Segons assegura, Junts deia en campanya que és «incompatible» la negociació amb Madrid i la confrontació però ara defensa «la gestió del dia a dia», com assegura que ha fet el PDeCAT tradicionalment.

Taula de diàleg

D’altra banda, Chacón també ha retret a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que consideri que a la taula de diàleg de moment no s’hi ha d’acordar un referèndum i ha dit que sorprèn que no s’adoni que és «la millor de les opcions per saber què pensa la gent». També sobre la negociació ha defensat que el president espanyol, Pedro Sánchez, participi a la taula perquè «la qüestió és prou important i s’ho val».

Mariona Puig