.

Al finalitzar la conferència, el prefecte de la congregació, Mn. Queraltó, va fer entrega d’una rèplica de l’escut de la congregació de la Sang que hi ha a la façana del carrer Natzaret a la conferenciant. Foto: Cedida

Aquest passat divendres, la directora del museu diocesà, Sofía Mata, va pronunciar invitada per la congregació de la Sang la conferència ‘La Guerra Civil 1936-39. Patrimoni religiós, arquitectura, artístic, bibliogràfic i documental de la ciutat de Tarragona’, en la qual va repassar tot el patrimoni perdut a la ciutat de Tarragona ens els primers dies de l’alçament de 1936, així com durant la guerra del 1936-1939.

La conferenciant va explicar que durant la destrucció que es va viure durant la guerra es van arribar a destruir 48 retaules a tota l’arxidiòcesi i pràcticament el 99% d’obres d’autors com els Bonifàs. La Catedral va ser l’única església de la ciutat que no va ser destruïda, així com part del Seminari Pontifici i el Palau Arquebisbal, gràcies a uns cartells on es demanava que es respectés l’edifici, en el cas de la Catedral, o on s’informava que l’edifici ja havia sigut requisat per la Generalitat, en els altres dos casos.

Gràcies a l’esforç de moltes persones, algunes peces es van salvar de la crema, amb el risc que suposava per la persona que amagava les peces religioses a casa seva o bé en terres.

La revolució iconoclasta no va distingir entre autors ni bellesa de les obres, de fet es van destruir algunes obres d’Antoni Gaudí de la capella de Jesús i Maria, com el sagrari de l’església, el cadiram i la Mare de Déu. Per sort, no es van destruir ni el manifestador ni l’altar.

Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */