.

Salou celebrarà, aquest cap de setmana, la primera Trobada Internacional de Catifaires, amb el títol ‘Salou, un mar de flors a la costa catalana’; una acció organitzada per l’Ajuntament de Salou, junt amb la Federació Catalana d’Entitats Catifaires.

L’esdeveniment comptarà amb la participació de 20 delegacions internacionals, i d’uns 150 catifaires, que confeccionaran 16 catifes, amb flors i altres materials naturals, les quals ocuparan fins a 250 metres del Passeig Jaume I de Salou.

En l’elaboració de les catifes, s’empraran tècniques i quantitat de materials diferents, que oferiran un gran espectacle visual, acolorit i innovador en aquest art efímer i de gran prestigi que es practica arreu del món.

La inauguració de l’exposició de catifes serà aquest dissabte, 17 de setembre, a les 20 h, al Passeig Jaume I. Es podran visitar fins a l’endemà, diumenge, data en la què es farà el final de festa, a les 18 hores, al mateix indret, amb l’exhibició dels grups de cultura popular de Salou, que desfilaran per damunt de les catifes, com a acte final de desfeta de les catifes de flors.

L’alcalde Pere Granados ha valorat, positivament, l’organització d’aquest esdeveniment cultural de gran magnitud a Salou, ja que “ens permetrà posar en valor la nostra cultura i compartir-la amb persones d’altres països”, un fet que, ha assegurat, “ens enriqueix com a municipi turístic”.

Per la seva banda, el regidor de Serveis Culturals, Xavier Montalà, ha mostrat la seva satisfacció pel fet de realitzar, per primer cop, aquest esdeveniment; assenyalant que “convertirem Salou en un mar de flors, gràcies a la col·laboració de la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, i, també, especialment, de les agrupacions d’arreu del món”. Així mateix, ha destacat la participació de les associacions de cultura popular del municipi i del territori.

Simposi Internacional sobre Patrimoni Cultural Immaterial (PCI)

Paral·lelament, tindrà lloc el Simposi Internacional sobre Patrimoni Cultural Immaterial, demà dijous, dia 15, i aquest divendres, 16 de setembre. És organitzat per la Federació Catalana d’Entitats Catifaires, junt amb l’Ajuntament de Salou i la Coordinadora Internacional d’Entitats d’Art Efímer.

El programa compta amb la participació de cinc ponents, provinents de Mèxic, Malta, Espanya, Catalunya i de la UNESCO. Al llarg de les sessions, s’analitzaran els reptes de la gestió cultural del patrimoni cultural immaterial (PCI); les polítiques públiques adoptades per diferents governs; i la valorització de les pràctiques culturals vives, entre altres.

També, es realitzaran dues taules rodones. La primera, amb la participació de representants dels diables, del bestiari i dels catifaires, que parlaran de la transmissió del PCI i les estratègies de salvaguarda que apliquen els “portadors” d’aquestes tradicions. La segona, comptarà amb les intervencions de representants dels castellers, la Patum de Berga i les Festes del Foc dels Pirineus, que exposaran els valors catalans dels PCI reconeguts per la UNESCO; i com han millorat la seva visibilitat i reconeixement, després de la seva inclusió a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

Així mateix, durant el Simposi, és previst gaudir d’exhibicions de tècniques com el Rangoli (Índia), la creació de mandales (Tibet) i les arenes del Teide (Espanya). Així mateix, als vespres, s’han programat activitats lúdiques, amb la participació d’agrupacions de cultura popular, com els castellers, els diables i el bestiari.