.

Operaris treballant el passat dilluns al llac artificial. Foto: Tarragona21

L’Anella Mediterrània que s’està construint al barri de Campclar disposarà en total de 3.600 arbres d’espècies mediterrànies, que envoltaran la zona del llac navegable de manera que tot aquest entorn, situat al costat de les grans instal·lacions esportives, quedarà envoltat d’un veritable bosc. Serà un parc mediterani amb alzines, pi blanc i oliveres, que formaran el gruix de la coberta vegetal. El llac serà eminentment familiar, amb un calat màxim d’1,40 metres i un de mínim de 0,70. El Parc ocuparà 330.000 metres quadrats i té un cost de 9,2 milions d’euros.

Tarragona21 ha visitat aquesta setmana l’entorn, conformat per quatre grans instal·lacions esportives (Palau d’Esports, Velòdrom, estadi d’atletisme i piscina olímpica), la remodelació del vell poliesportiu annex a l’estadi d’atletisme, un futur camp de rugby, el llac, el bosc i una avinguda central en forma de rambla.

Planta general de l’Anella Mediterrània amb els principals punts. Foto: Tarragona 2018 i elaboració pròpia

Un dels grans atractius

Mes enllà dels equipaments esportius. l’entorn boscós amb el llac navegable serà un dels atractius més potents que deixarà el llegat dels Jocs Mediterranis, justament en un zona, els barris de Ponent, que sempre ha necessitat imperiosament un relligat amb el centre de la ciutat. L’entorn boscós estarà pensat per als ‘runners’, amb circuits que l’envoltaran i una gran avinguda ampla de 400 metres de llarg que tindrà una rambla arbrada i amb gespa. El bosc podrà ser usat com a picnic. El llac es troba a la zona on antigament va existir el popular barri de l’Esperança.

El llac està dissenyat per recollir les aigües de la pluja en una zona que sempre ha tingut problemes d’inundabilitat, com els mateixos barris de Ponent. Dues basses externes al complex serviran també per extreure-la, basses que estaran connectades al llac.

El regidor comissionat dels Jocs, Javier Villamayor, ha destacat a Tarragona21 que l’Anella “ofereix infinites possibilitats” per al lleure, l’esport, l’oci familiar i d’esbarjo. “Serà un gran bosc amb instal·lacions esportives a nivell de les grans ciutats del país”.

28 hectàrees o 30 camps de futbol

L’Anella Mediterrània té una superfície total de 28 hectàrees, l’equivalent a uns 30 camps de futbol, i la joia de la corona, el Palau d’Esports, es troba executat al 90 per cent. Estarà llest al mes de juny, com era previst. Tot l’entorn perimetral quedarà clos per una tanca metàl·lica de dos metres d’alçada. L’accés estarà restringit al vespre.

El carrer principal del complex, de 400 metres de llargada, tindrà una rambla central. Foto: Tarragona21

Record a les ciutats que han acollit el Jocs

Hi haurà nombrosos detalls que es comencen a conèixer. Per exemple, en aquesta avinguda central figuraran al paviment esgrafiats el nom de les 17 ciutats que han acollit fins ara els Jocs Mediterranis. Formaran un circuit que permetrà fer un recorregut des d’Alexandria, la primera ciutat Seu el 1951 fins a Tarragona, passant per Nàpols, Casablanca, Atenes, Almeria, Pescara o la ciutat turca de Mersin, seu en l’última edició, el 2013, entre d’altres.
La pavimentació tindrà tonalitats clares, amb colors ocre i terrosos, emulant el Mediterrani. Aquest carrer central serà el punt d’arribada d’una etapa de la Vuelta a Espanya d’enguany.

Vista general del Palau d’Esports. Foto: Tarragona21

L’exterior del Palau d’Esports

El Palau d’Esports té un diàmetre de cent metres quadrats i l’aspecte que ofereix d’aprop és espectacular, semblant a un estadi de futbol d’una gran ciutat, amb tres pisos d’alçada i una cúpula que permetrà l’entrada de llum solar. Les lames amb les que es revesteix l’exterior reflectiran la llum solar a l’interior, amb tons de colors que podran ser llampants. Dominarà la llum natural. Capaç per a 5.000 espectadors, tindrà grades fixes per a 2.500 i 2.500 més seran desmuntables. Podrà disposar de tres pistes de futbol sala de 44 x 22 metres, i de dos accessos diferenciats per acollir activitats simultànies.

La rampa o passera d’accés a l’estadi d’atletisme i al poliesportiu vell. Foto: Tarragona21

La rampa

Una de les altres novetats arquitectòniques serà una rampa que unirà el carrer amb l’estadi d’atletisme i l’antic poliesportiu de la zona, que està sent reformat en profunditat. La rampa, ja executada en la seva estrutura, forma un dibuix característic, que el convertirà en una de les icones del complex. A l’estadi d’atletisme es podrà accedir per la rampa, a l’igual que el vell poliesportiu.

La tribuna de l’estadi d’atletisme. Foto: Tarragona21

Corva amb l’asfalt col·locat, previ al tartan, i amb les antigues grades, que es conservaran. Foto: Tarragona21

L’estadi d’atletisme

L’estadi d’atletisme -que ja no pista- serà el tercer més important de Catalunya per les seves prestacions, només superat per Barcelona (estadis Olímpic i Joan Serrahima).Tindrà una homologació d’alt nivell que li permetrà disputar campionats d’Europa júnior, i el que és mes important, campionats d’Espanya absoluts i campionats de Catalunya absoluts. L’antiga pista d’atletisme només podia celebrar campionats per a promeses o per a júniors.

Aquest mirador situat en un extrem de la tribuna serà l’espai reservat per a instal·lar-hi la foto finish. Foto: Tarragona21

Edifici per a la foto finish

L’estadi d’atletisme té en un extrem de la tribuna un edifici propi per a la foto finish, l’estructura del qual ja està construïda. Les grades fixes tindran cabuda per a mil espectadors. Durant els Jocs s’ampliaran per donar cabuda entre 3.000 i 4.000 persones. La grada que s’esta aixecant a la tribuna serà més llarga que l’antiga, de manera que afavorirà la reducció del vent, un dels grans problemes dels atletes. La pista comptarà amb vuit carrils.

Pista indoor d’escalfament, sota la tribuna. Foto: Tarragona21

Pista indoor d’escalfament

L’altra novetat es trobarà sota les grades, que estan aixecades respecte al pla del terreny: hi haurà una pista indoor de 80 metres de llarg per a l’escalfament dels atletes, una novetat a la província de Tarragona. Un altre espai estarà destinat a vestidors i equips mèdics. Les antigues grades allargassades que conformen part de la resta de l’estadi es mantindran.

Òcul que s’aixeca a l’ampliació del poliesportiu de Campclar. Foto: Tarragona21

El vell poliesportiu

El vell poliesportiu, a tocar de l’estadi d’atletisme, està essent reformat i ampliat, amb nova superfície ocupada i una actualització de les instal·lacions. Una claraboia a la planta superior permetrà ser un espai lluminós. Disposa de la piscina de 25 metres i fora del recinte se situarà, a tocar, la piscina olímpica de 50 metres, de la qual ja es pot veure el clot. La zona donarà pas al gran llac artificial, envoltat del bosc i de rutes a peu.

Camp de rugby

També al costat de la piscina, en direcció a Bonavista, hi haurà un camp de rugby, una vella petició dels Voltors, l’equip de la ciutat, que utilitza les instal·lacions de l’antiga Universitat Laboral.

La vegetació

El terra que s’usa per a la vegetació surt del propi entorn, donada la seva riquesa -va ser una zona agrícola- de manera que no ha calgut portar-la de fora.

En un extrem del complex se situaran dos pàrquings, que seran operatius durant la celebració dels Jocs. Posteriorment, passaran a ser les instal·lacions de la Ciutat Esportiva del Nàstic. Tindran una capacitat per a 1.500 vehicles i 50 autobusos.

L’Anella serà peatonal durant el Jocs

Durant la celebració dels Jocs, l’Anella serà peatonal, amb restricció a l’accés dels vehicles.

L’IKEA

El perímetre nord tindrà un boulevard amb doble carril per sentit de circulació que connectarà amb la carretera T-11 i el pla parcial 10, on s’aixecarà molt a prop l’IKEA. Aquest estarà ubicat davant el Carrefour, a l’altre cantó de la carretera i en direcció a Bonavista. A través d’aquest boulevard s’accedirà a l’Anella Mediterrània i a l’IKEA.

Jaume Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */