.

Imatge d’arxiu del Palau d’Esports.

El plenari ordinari d’aquest matí ha donat sortida a diferents punts de la immensa carpeta de temes pendents que arrossega Tarragona (i que podeu llegir en les notícies enllaçades). El Palau d’Esports ha deixat ser el zombi o “nyap jurídic” (la definició més amable que s’ha pogut escoltar en l’apartat de retrets a cara de gos) que n’impedia la seva utilització. Ara caldrà estar a l’espera de concretar-ne la gestió per part del consistori. Es tanca una carpeta i se n’obre una altra. Alhora s’ha cedit la finca que de permetre completar el concepte d’institut-escola a l’Arrabassada, s’ha aprovat l’ordenança que ha de regular la cessió d’espais municipals a les entitats després d’estar dos anys i mig de debat en comissió i s’ha tirat endavant el primer modificatiu de crèdit del Patronat Municipal de Turisme. Un punt que ha acabat qüestionant la utilitat del Tarragona Convention Bureau en el seu objectiu d’atraure congressos a la ciutat. Finalment, s’ha renunciat a part de les reserves d’aigua que s’estaven pagant al Consorci d’Aigües de Tarragona, fruit d’un optimisme desorbitat en la previsió de creixement demogràfic de la ciutat.

Amb la finca cedida el 2015, les obres iniciades el 2016 i inaugurat el 2018, el Palau d’Esports ha hagut d’esperar fins avui per solucionar el paperam administratiu que va arribar a la inversemblant situació d’estar desaparegut legalment malgrat haver-s’hi disputat els Jocs Mediterranis. “Fins fa uns mesos les instal·lacions no estaven legalitzades ni existien jurídicament”, etzibava el regidor de Patrimoni, Hermán Pinedo. “Fa un any vam signar amb la Generalitat la mutació demanial de la finca perquè pogués constar l’existència física del Palau i avui n’acceptem la gestió sine-die per part de l’Ajuntament amb tots els papers en regla”.

La regidora d’Esports, María José López, posava l’accent en què “esperem posar-lo el més aviat possible a disposició de la nostra ciutat. Apostem per l’esport base, però també treballarem per portar-hi esdeveniments de primer nivell”. Per la seva banda la cupaire Eva Miguel destacava el punt final a un “embolic que ha tingut segrestat el Palau tot aquest temps” i ha carregat contra “els pufos i les herències enverinades” en atac directe a un PSC del qual ha lamentat que, “en qüestions com aquestes, en comptes de mantenir un perfil baix busqui posar pals a les rodes”. El portaveu de Junts, Dídac Nadal, ha reforçat aquesta línia argumental considerant “una bestiesa jurídica” que la instal·lació “s’hagués fet en una finca municipal sense declaració d’obra nova de construcció de tercers”. I el portaveu republicà, Xavi Puig, ha deixat clar que tot plegat “té uns responsables polítics clars, el PSC” El regidor també ha volgut destacar el compromís de la Generalitat amb la ciutat (“va ser l’única administració que va complir”) quan els Jocs nedaven en el ridícul.

L’oposició ha posat èmfasi en qui haurà de pagar ara el que encara resta per fer, que a grans trets serien les grades supletòries i el parquet amb un cost afegit d’1 milió d’euros. El regidor de Cs, Sergio Piriz, ha reclamat “continuar negociant amb la Generalitat” per passar-los la factura i el socialista Berni Álvarez també ha insistit que el govern català “ha de complir amb els seus compromisos”, fent referència a un hipotètic pacte entre ajuntament i Generalitat que no ha estat mai presentat en paper. “No podem conformar-nos perquè al seu moment ja els vam regalar 700.000 euros (la diferència de cost entre els terrenys i les obres) a canvi de tenir un Palau en condicions. Si no ho fem haurem de patir el sobrecost d’anar llogant les grades supletòries amb el cost que això suposa i els problemes que patiran tant els nostres esportistes com la marca de la ciutat”. La seva intervenció també ha servit per llançar una pilota amb efecte cap a Nadal, recordant que “per a nyaps, el de l’aparcament Jaume I”. El punt s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern i ECP i l’abstenció de la resta.

El que sí que s’ha acabat aprovant per 13 vots a favor i 14 en contra és la moció presentada pel PSC que reclamava precisament instar a la Generalitat que es faci càrrec de les despeses (avaluades en 1,1 milions d’euros) gràcies al vot d’ECP.

J.S.