.

Diversos usuaris en el primer Euromed Barcelona – València del corredor del mediterrani. Foto: ACN

Dia històric per als usuaris del ferrocarril entre Barcelona i València, però no al Camp de Tarragona, on hi ha una viva polèmica. El trajecte entre les dues capitals se situa a partir d’aquest dilluns en un mínim de 2 hores i 35 minuts, entre 35 i 45 minuts menys que fins ara. El motiu és la posada en marxa de la nova variant de Vandellòs, inaugurada després de dues dècades i 700 MEUR d’inversió. Amb l’entrada en funcionament del servei de la via doble, els trens Euromed es poden desviar per la línia del TAV entre l’estació del Camp de Tarragona i Barcelona.

Els passatgers del primer tren del dia entre Barcelona i València han celebrat l’hipotètic estalvi de temps d’aquest servei, tot i que avui l’Euromed ha arribat amb 40 minuts de retard a València per “qüestions logístiques” a la sortida de la capital catalana.

El projecte de la variant de Vandellòs va arrencar fa prop 20 anys i ha permès suprimir l’últim tram de via única existent entre Barcelona i València. Fins a la matinada d’aquest dilluns els tècnics d’Adif han treballat per enllestir els últims serrells de la connexió del corredor mediterrani. Durant aquesta setmana la via tindrà una limitació temporal de velocitat de 80 km/h per tal d’acabar de posar en servei la nova infraestructura. A més, els operaris faran operacions tècniques durant les nits. El pròxim cap de setmana, Adif auscultarà la via amb trens laboratori per garantir el pas de combois a una velocitat màxima de 200 km/h a partir de dilluns vinent.

El nou projecte disposa de 64 quilòmetres de vies incloent-hi els ramals de connexió. Des d’aquest dilluns hi circulen els trens de passatgers i de mercaderies que fins ara passaven per un tram de 39 quilòmetres amb via única. Renfe ofereix vuit viatges diaris entre Barcelona i València, un dels quals no s’atura a les estacions del Camp de Tarragona ni a la de Castelló. Els trens de llarga distància circulen per un nou ramal fins a l’estació de l’AVE del Camp de Tarragona i han de canviar d’ample ferroviari a la Boella -al sud de l’aeroport de Reus-, ja que les dues vies de la variant de Vandellòs s’han construït inicialment amb ample ibèric, de 1.668mm. Els combois continuen fins a Barcelona per les vies del TAV.

Així, retallen temps de trajecte entre la capital catalana i la valenciana, però eviten l’estació urbana de Tarragona, que es queda sense trens d’altes prestacions. Per la seva banda, els combois de la línia R16, els Talgo i els trens de mercaderies es desvien des de la variant cap a un nou ramal de via única per Vila-seca i l’estació urbana de Tarragona. En aquest cas, però, el temps de viatge no s’escurça gaire.

El tancament del tram de via única obligarà els usuaris del ferrocarril a desplaçar-se més lluny per agafar el tren. A Cambrils l’estació queda als afores de la ciutat i Salou deixa de tenir parada al corredor mediterrani. Els usuaris de Salou tenen diverses alternatives: desplaçar-se a Cambrils o a Vila-seca, o utilitzar el baixador de PortAventura, on s’ha creat la nova R17. Aquesta línia és, a la pràctica, un tren llançadora fins a l’estació de Tarragona per poder fer transbord cap a altres línies. Només quan s’obri el parc d’atraccions, l’R17 oferirà un tren directe per sentit fins a Barcelona i a l’estiu afegirà una altra freqüència entre la ciutat comtal i PortAventura.

Paral·lelament, els ajuntaments de Salou, Cambrils, Mont-roig del Camp i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant defensen el desmantellament de la via entre PortAventura i Cambrils per tal de posar fi a la barrera urbanística que ha suposat durant dècades. Entre PortAventura i Cambrils s’hauria de construir l’anomenat Tramcamp, un sistema de tren-tramvia per tal de connectar aquestes poblacions. Ara bé, el projecte -que ha d’anar a càrrec de la Generalitat- encara no té calendari d’execució ni partida pressupostària. A Mont-roig i a l’Hospitalet els ajuntaments volen convertir el traçat ferroviari en una via verda.

L’Euromed surt amb retard per problemes “logístics”

El primer Euromed del dia ha sortit de Barcelona-Sants amb uns 20 minuts de retard per qüestions de “logística” al tram ferroviari de Can Tunis, segons Renfe. A l’estació del Camp de Tarragona, la megafonia no ha anunciat l’arribada d’aquest comboi i això ha provocat moments de confusió entre la desena de passatgers que s’esperaven, resignats, a l’andana. Finalment, el comboi ha arribat amb un retard de 40 minuts a la capital del Túria, amb la qual cosa Renfe indemnitzarà els 161 passatgers amb la meitat de l’import del bitllet.

Mar Rovira