.

Alfonso López és el cap

Alfonso López és el cap territorial del SEM a Tarragona. Foto:Tarragona21

Les comarques tarragonins a partir d’aquest matí ja gaudeixen del nou sistema d’ambulàncies que ha dissenyat el Servei d’Emergències Mèdiques per fer més competitiva i àgil l’atenció mèdica en cas d’accident.

Per fer-ho el nou i polèmic sistema del SEM posa en funcionament nous vehicles equipats amb alta tecnologia i amb els equipaments més avançats per a l’atenció immediata. En total les comarques tarragonines gaudiran de 39 ambulàncies de Suport Vital Bàsic (SVB), 4 ambulàncies de Suport Vital Avançat (SVA) i els 3 (VIR) Vehicles d’Intervenció Ràpida que s’han comprat nous i són cotxes d’altes prestacions que permeten retallar el temps d’assistència de forma important.

La polèmica en el servei va arribar amb les crítiques per part del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona que va criticar el fet que se separin els equips mèdics en dos. Així les infermeres i els metges no aniran junts i aniran acompanyats per tècnics en cada vehicle. Les infermeres aniran dins de tres de les quatre ambulàncies (SVA) i una hi haurà un metge i els VIR aniran ocupats per metges i tècnics. Això segons el Col·legi de Metges debilita a l’equip que anteriorment era de tres professionals amb un metge, una enfermera i un tècnic.

Des del SEM el cap territorial, Alfonso López ha demanat un marge de confiança per saber com funciona un sistema que en principi ha de millorar l’atenció ràpida. López ha recordat que en països com Estats Units, Suècia o Noruega es fan servir sistemes similars on les infermeres són les primeres en atendre als malalts. López ha dit obertament que “les infermeres tarragonines són de les més preparades de l’Estat. Les que treballen al SEM tenen totes estudis posteriors i estan preparades per atendre qualsevol emergència”.

La distribució territorial també és un dels interrogants que ha despertat el nou sistema. Alfonso López ha detallat com es distribuiran les noves ambulàncies i els nous VIR al Camp de Tarragona.  Tarragona, Reus, Valls i Montblancs seran la base de les ambulàncies i els VIR que estaran en principi en diferents indrets del territori i seran unitats més mòbils també tindran base a Tarragona, Alcover i Coma-ruga.  Les ambulàncies estaran localitzades amb un sistema de GPS que estarà centralitzat i que podrà localitzar sempre a la unitat més propera. Els VIR en moviment constant s’han de trobar en un radi on amb vint minuts es pugui fer una atenció immediata.

Els nous vehícles estan equipats tots amb un cardiocompresor i un respirador a més a més de portar tots també sistemes de retenció infantil que eren una de les demandes existents. El cardiocompresor és segons les professinals del SEM un dels avenços importants que ajuda a alliberar de mans a aquests professionals.

Interior

Interior d’un vehicle (SVA) Foto:Tarragona21

Una querella contra el SEM i el CATSALUT

El nou sistema no només ha tingut crítiques per part del col·legi de metges. També en les últimes hores hem conegut que l’empresa Ambulàncies Reus presentarà en les properes hores una querella criminal contra els directors generals del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, i del Sistema d’Emergències Mèdiques, Francesc Bonet, a més de contra cinc persones amb càrrecs en el SEM.
Fonts de l’empresa han indicat a Tarragona21 que el traspàs del servei d’una empresa a una altra era previst fer-lo demà. El Servei d’Emergències Mèdiques ha ajornat una presentació a la premsa del nou servei que tenia previst fer avui amb la premsa aduint uns serrell pendent del concurs públic, relatiu a l’adequació d’espais.
La querella es presentarà per presumptes delictes de prevaricació administrativa, frau i malversació de cabals públics en l’adjudicació d’un lot dels serveis de transport sanitari urgent i no urgent a Catalunya a la UTE liderada per Ivemon Ambulàncies Egara.

QPC/JG

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */