.

Josep Maria Cruset, a la dreta de la imatge, amb Damià Calvet i Josep Andreu. Foto: Tarragona21

El proper president del Port de Tarragona, Josep Maria Cruset -actual alcalde de Riudoms, que certificarà el nou càrrec a finals de novembre- aposta per un “tarannà de consens” per resoldre el conflicte de la ubicació de la terminal de creuers, en disputa recent entre Vila-seca i l’Autoritat Portuària de Tarragona. Cruset ha reiterat en la seva presentació avui a la premsa com a proper president del Port que “és fonamental resoldre les coses per consens perquè tots els actors en surtin beneficiats”. Més enllà de les ubicacions “el més important és que vinguin creuers”, ha recalcat. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha aprofundit assenyalant que “amb diàleg trobarem solucions òptimes per tenir més creuers”.

El conseller que ha presidit la presentació als mitjans de Cruset, ha reiterat els objectius de la Generalitat i del Port en la ubicació dels creuers: “A curt termini, situar-los al Moll de Balears”, a mig termini, al dic dels Prats i “a llarg termini, a la zona del Port Esportiu”, tal com ja havia anunciat l’actual president del Port, Josep Andreu, en una entrevista a Tarragona21.

Mesos enrere, el Consell d’Administració del Port havia decidit buscar una sortida provisional a l’elevada demanda dels creueristes per venir a Tarragona ja que la ubicació actual és insostenible per petita, però l’ampliació al dic dels Prats d’un espai per a creueristes va per llarg perquè està condicionat als permisos mediambientals del Govern central. La solució provisional passa per habilitar un lloc ampli al Moll Balears. Vila-seca hi està d’acord però ha ençat un ultimàtum al Port perquè confirmi que vol anar després al dic dels Prats. El Port ho vol, però, té una aposta a llarg termini: la zona del Club Nàutic, allunyada del dic dels Parts i per tant, de Vila-seca.

Aquests joc de confusions ha tingut lloc mentre es discutia qui seria el nou president del Port. Finalment l’escollit és l’alcalde de Riudoms, Josep Cruset, situat en la liínia del conseller de Territori empresonat, Josep Rull. Tant Rull com Damià Calvet van coincidir en la idoneïtat d’un acalde que és també vicepresident de la Diputació i com a professional, enginyer químic, un fet que “suma” en la seva elecció, en paraules de Josep Andreu.

Actors principals i actors secundaris juguen les seves cartes a diferents bandes. Els protagonistes de la roda de premsa han tret valor a les crítiques formulades per la tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Tarragona Begoña Floria, que es lamentava ahir amb un tuit que la presidència del Port no recaigui en un tarragoní. Calvet ha assegurat que l’alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, “està informat” del contingut de la presentació a la premsa de Cruset, donant a entendre que no hi posa cap impediment. Calvet jutja que la valoració de l’Ajuntament del recanvi “serà positiva”.

Cruset, del sector independentista del PDeCAT -Riudoms és membre de l’Associacio de Municipis per la Independència- no veu obstacle, com tampoc en conseller, a l’hora d’asseure’s a negociar amb Madrid les necessitats del Port, de la seva comunitat i l’empresariat del territori. Home de consens, ha respost afirmant que “cada part actuarà de manera professional i això no condicionarà les decisions que es prenguin”. Calvet, al seu torn, ha recalcat que “la relació amb el Ministeri de Foment és institucional, s’actua amb lleialtat”. El Govern de la Generalitat “no renuncia al dret a l’autodeterminació i ho posa damunt la taula amb naturalitat”.

Un relleu viscut ‘amb naturalitat’

El relleu d’Andreu ha estat un pocés viscut “amb naturalitat i sense litigis”, ha reiterat diversos cops el conseller, negant la major, és a dir, que Andreu hagi estat apartat per no combregar amb la línia independentista actual del PDeCAT. Andreu ha repetit diversos cops a la roda de premsa que va ser ell el qui va demanar el relleu fa mesos “per raons professionals, perquè volia tancar una etapa”. Tornarà a l’activitat privada. Andreu va ser nomenat president del Port en 2011 en l’època d’Artur Mas com a president de la Generalitat i Lluís Recoder com a conseller. Posteriorment, Josep Rull seria el conseller, que el mantindria en el càrrec.

Cruset és una aposta continuïsta, que vol seguir impulsant el Port com s’ha fet en l’etapa d’Andreu, quan l’ha situatlíder en el sector d’animals vius, creant el Moll de la Química, obrint l’espai als creuers i a la ciutat, amb la passarel·la d’unió al Balcó del Mediterrani com a fita més destacada,a  més de la reforma de l’espigó i del passeig marítim. Aquestes línies de treball continuaran amb Cruset: “És lògic que hi hagi continuïtat perquè aquesta és una història d’èxit”, ha subratllat el nou president. Cruset treballarà perquè “el Port sigui un dels ports de referència de la Mediterrània occidental”.

Entre els molts temes de pes sobre la taula, el tercer fil i l’abaratiment del cost energètic per a les empreses del polígon químic. En aquest sentit, Calvet ha apuntat possibes solucions: “S’està treballant des de Madrid amb el combinat energètic i amb les subhastes energètiques”.

J. Garcia

 

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */