.

Espai tàctil del tapís Tarragona. Foto:Cedida

Espai tàctil del tapís Tarragona. Foto:Cedida

El Tapís de Tarragona, obra conjunta dels artistes Joan Miró i Josep Royo, mostra tots els seus secrets als visitants que aquest estiu s’acosten al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona (MAMT). L’espai tactovisual inaugurat el passat juny a l’entorn d’aquesta emblemàtica peça la va fer totalment accessible per a les persones cegues, però no només aquestes han vist augmentada la informació que tenien sobre el Tapís: és tot el públic en general qui s’ha beneficiat d’aquesta millora a l’espai expositiu del MAMT. Uns i altres poden conèixer ara la història del Tapís, el seu procés d’elaboració, la tècnica emprada, la simbologia que conté o les seves diferents textures, a través d’un audiovisual -amb la corresponent audiodescripció- o recorrent amb els dits les figures i textures reproduïdes als panells expositius sobre l’obra.

El nou espai expositiu a l’entorn del Tapís ha fet augmentar l’interès de la ciutadania per aquesta obra, que Joan Miró va idear l’any 1966 com a agraïment al metge que va atendre la seva filla després d’un greu accident que va patir a Mont-roig del Camp. El museu (www.dipta.cat/mamt/) ha percebut, doncs, un increment de les visites al Tapís, un augment que coincideix, a més, amb l’arribada de turistes a la ciutat de Tarragona durant les vacances d’estiu. “El Tapís de Tarragona és un dels nostres emblemes del museu, i hem de saber aprofitar el seu potencial per a una millor relació amb tots els tipus de públics”, assenyala la directora del MAMT, Rosa M. Ricomà. El valor artístic del Tapís de Tarragona li atorga dimensió internacional, com tota l’obra de Miró. No és estrany, doncs, que la peça viatgés a Londres per ser exposada a la prestigiosa Galeria Henry Moore de la Royal College of Art de Londres, del 24 de novembre al 6 de desembre de l’any passat.

Carregat de simbolisme
Al Tapís de Tarragona, Joan Miró va projectar una composició en què la figura d’una nena alçava els braços, en signe d’agraïment, tot tocant la lluna i un ocell, prop d’un estel. La peça havia de ser de gran format i al mateix temps volia donar-hi tridimensionalitat. Això ho va aconseguir treballant amb Josep Royo, un jove artista que coneixia tots els secrets de la tècnica d’elaboració de tapissos i, a més, tenia inquietud artística, la qual cosa va propiciar aquesta obra conjunta. El Tapís de Tarragona va ser lliurat a l’hospital de la Creu Roja de la ciutat, al novembre de 1970. Un cop l’hospital va tancar, l’obra va ser ubicada en diversos espais, i l’any 2008 la Creu Roja el va dipositar al Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona.