.

l’Alba i el Marc ‘assajant’ després de la roda de premsa de presentació del programa d’actes de la Festa Major… Foto: Tarragona21

…i posats ja al paper com lo Plàcid i la Carmeta. Fa cinc anys que es van casar. Ell vilero, ella marinera, ja no es poden aguantar. Ell se l’estima amb fervor i ella, a la seva manera, també. Salvaran la relació? Foto: Facebook ‘Vileros i Mariners’

La Festa Major de la Mare de Déu del Camí de Cambrils (que va començar ahir amb el pregó de l’actriu Lloll Bertran i amb un programa que pdeu consultar clicant aquí) incorpora enguany l’atractiu d’un nou ball parlat, ‘Vileros i Mariners’, que es representarà el 8 de setembre a les 18.00 hores a la plaça de la Vila i reproduint en clau irònica els malentesos identitaris persistents entre els habitants de les dues parts de la població. “Teníem la idea de fa anys de fer alguna cosa que representés aquesta idiosincràsia històrica i no sabíem com fer-ho”, afirma l’Alba Pijoan, una de les integrants d’aquesta aventura que ha pres cos per iniciativa de la Nit d’Artistes Cambrilencs (NAC). “Al final ens vam decidir per provar el format del ball parlat. Ens hi vam posar a treballar i ens van sortir versots suficients per animar-nos a tirar endavant”, assenyala.

Ella és una més dels onze actors i actrius que, acompanyats de tres músics i tot un seguit de col·laboradors, conformen aquesta “representació teatral a l’aire lliure on podem trobar quatre matrimonis, homes i dones de la platja i de la vila, que estan malavinguts. Llavors -explica Pijoan- es troben a la plaça de la Vila davant de tres autoritats, que són el batlle, el mossèn i un agent de l’autoritat. I a partir d’aquí es van llençant els draps bruts a la cara”. És un bon punt de partida per aprofitar i fer “una sàtira política i social del moment actual”.

Per fer-ho fàcil de seguir “el llenguatge és planer, col·loquial, amb expressions molt cambrilenques i també fem al·lusions eròtiques, amb paraules malsonants”, deixar anar per no evitar sorpreses. En tot cas, tot molt característic d’aquest tipus de balls. L’exemple més proper el de Dames i Vells de Tarragona, espectacle teclero per excel·lència. I segueix també la mateixa litúrgia que el fa diferent de les sàtires pròpies de Carnaval. “Nosaltres el que fem és rimar. Són diàlegs rimats, i aquest format el fa diferent de tots els que s’han fet fins ara”, explica l’Alba.

Al seu costat, el seu ‘espòs’ a la ficció, el Marc Gibert, es posa en el paper de “vilero” enfront de l’Alba, una ‘esposa’ amb molt de caràcter. La seva experiència també es creua amb la de Dames i Vells a partir de la seva assistència fa prop de tres mesos a un taller dirigit per Fermí Fernández i l’Oriol Grau sobre com escriure els versos del ball parlat, és a dir, heptasíl·labs amb rimes. “Abans teníem un petit esbós però després el vam canviar tot. Ara comptem amb la col·laboració del Pere Navarro, i va al·lucinar quan li vam presentar el text” perquè tot encaixava dins del pla. És a dir, fer xalar de valent.

El ball parlat Vileros i Mariners disposa ja de presència a les xarxes socials Facebook, Instagram i Twitter, on es van presentant les quatre parelles protagonistes.

J.S.

/* JS para menú plegable móvil Divi */