.

Carla Aguilar-Cunill, portaveu d’En Comú Podem a l’Ajuntament de Tarragona, durant la roda de premsa d’aquest dimarts. Foto: Eloi Tost

Estocada de mort a la proposta de pujada d’impostos municipals plantejada per un equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona en minoria i que ara només pot aspirar a convèncer algun dels dos regidors no adscrits de l’oposició, provinents de Ciutadans, per fer-se amb el vot que els falta per tirar endavant l’augment de l’IBI i de la brossa. La resta de possibilitats són impossibles perquè tant la formació taronja com PSC i PP han dit, ras i curt, que ni parlar-ne. La regidora del grup municipal d’ECP, Carla Aguilar-Cunill, ha anunciat avui en roda de premsa convocada de manera urgent el seu vot negatiu a l’increment plantejat pels seus antics socis de cara als pressupostos de l’any vinent i els ha deixat sense xarxa de cara a la seva ratificació en plenari convocat per aquest dimarts 2 de novembre. Un posicionament que situa per primer cop en molt de temps ECP en el centre del debat polític tarragoní i que s’origina en un plantejament estratègic marcat en dos tempos. Perquè el fet de sortir ara com a garants dels interessos dels ciutadans no hauria estat possible sense la seva abstenció en la comissió informativa del passat dilluns. Un vot que per alguns donava a entendre una aprovació tàcita als pressupostos, però que en el fons amagava una oportunitat política irrenunciable. És a dir, rebutjar-los marcant perfil propi.

“Aquest any -ha argumentat davant dels periodistes- està sent molt dur per moltes famílies. És un error carregar-les amb la responsabilitat de l’ajustament pressupostari d’aquest any. Estem parlant d’una pujada d’impostos regressiva, que no atén a les necessitats de la gent, unes pujades que seran iguals per tothom, quan encara tenim moltes desigualtat que pal·liar”. Aguilar ha aprofitat per disparar contra la CUP, de qui ha assegurat no entendre el posicionament de suport a una una pujada regressiva i indiscriminada d’impostos. Nosaltres apostem per la estratègia que ha seguit al govern de l’Estat de enfortir les economies familiars per tal reactivar l’economia, i no a la inversa”.

Aguilar continuava explicant que “nosaltres sempre hem posat en dubte que aquest govern sigui d’esquerres, i creiem que és el moment de demostrar-ho. Plantejar retallades en matèria social en un moment com aquest és una política clarament de dretes, i que no tenen cap obligació de fer; ens preocupa que l’entrada de Junts x Tgn hagi tingut aquests efectes”. En aquest sentit, i sobre l’IBI, ha assenyalat que “som la segona ciutat de Espanya amb l’IBI més alt, i de les capitals de Catalunya, només està per damunt Lleida, on governa també ERC i Junts. Així, veiem com aquest govern agafa derives de dretes. A més a més, gràcies al govern de coalició del qual forma part el nostre espai polític, Unidas Podemos, enguany, com l’any passat, el romanent es pot utilitzar per qüestions socials, i no és obligatori utilitzar-ho per pagar deute als bancs”, deixava anar, coincidint en aquest argument amb l’utilitzat només hores abans per la portaveu socialista municipal, Sandra Ramos.

“Som molt conscients -precisava Aguilar- de que son els impostos els que financen l’estat del benestar. Però, la qüestió aquí es que, per fer pujades d’aquest tipus ha d’estar molt clar, el per a què, i per a qui. El que veiem es que aquí la pujada es indiscriminada, i tampoc sabem exactament per a que perquè encara no hem vist cap numero de la previsió de despeses d’aquest govern”.

I pel que fa a l’impost de la brossa, “nosaltres teníem un projecte propi per la taxa de la brossa, (que no hem ni pogut parlar amb el govern, perquè han vingut a parlar de les ordenances fiscal tar, molt tard, i això no ha permès fer cap tipus d’aportació constructiva per la nostra part). Aquest projecte és perquè la taxa de la brossa sigui més justa, es ha dir, progressiva, i no regressiva com es ara mateix. Actualment la gent paga l’impost de la brossa per nomenclàtor, es ha dir, en funció del carrer on viu, i no en funció del seus ingressos”.

Finalment, Aguilar ha perfilat les seves propostes en dos camps, el de mesures d’estalvi en les despeses corrents municipals i l’argumentari quehauria de dominar els pressupostos, segons el seu parer:

Mesures d’estalvi:

  • Instal·lació de plaques solars als equipaments municipals. Dotació de 500.000e al 2022, que permetria estalvis en les factures de la llum del consistori
  • Bombetes de baix consum a la il·luminaria publica
  • Mesures d’inversió que poden repercutir en un estalvi a mig termini (rehabilitació de alguns edificis municipals per tal de moure les oficines de la rambla nova, i estalviar milers d’euros)
  • Estalvi en projectes que no son de consens: com la plataforma del miracle, que no ho és per les entitats ecologistes (que va sortir a la premsa que costaria 800.00 euros, i volen pujar la brossa per recaptar 600 mil euros. Pot ser hem de fer la reflexió de que no és aquest l’any en que hem de fer aquestes inversions i prioritzar la vida de la gent.

Pressupostos:

  • Propostes socials: Pla de desenvolupament per a les zones de la ciutat amb un nivell de renda inferior a un 40% de la renda mitjana.  Una mesura que implica una intervenció social per les zones més empobrides que contemplen mesures d’inserció social i de dinamització econòmica.
  • Pla de rehabilitació als barris. 
  • Partida per adquisició d’habitatge social.  (que perfectament es podria utilitzar el romanent)
  • Creació d’un servei de dentista municipal. Idealment, que sigui un servei municipal amb personal propi. Si no es pot, amb licitació o convenis amb dentistes del municipi.

J.S./ Redacció

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */