TOTS 21

Com cada any el Museu del Port se suma a l’esdeveniment de vuit entitats tarragonines per convidar a tothom a conèixer les seves instal·lacions. Foto: Port

Amb motiu de la Nit dels Museus, aquest dissabte 15 de maig, el Museu del Port, actualment al Tinglado 2 del Moll de Costa mentre es fan obres de rehabilitació de la seva seu principal, manté les portes obertes des de les 16 hores fins a les 21 hores. Com cada any el Museu del Port se suma a l’esdeveniment de vuit entitats tarragonines per convidar a tothom a conèixer les seves instal·lacions. I també el mateix dissabte, a les 19 hores i a les 20 hores, impulsa una visita guiada amb Redescobreix el Museu!, on es fa un recorregut per la seva exposició temporal al Tinglado 2. S’hi pot veure la vida quotidiana als molls i la història del port comercial, pesquer i esportiu. És una activitat gratuïta adreçada al públic general.

El dimarts 18 de maig, a les 19 hores, el Museu del Port aprofita la commemoració del Dia dels Museus per convidar també a tothom a gaudir de l’activitat Del Museu al Serrallo i viatge amb golondrina. Una passejada des del Museu al Moll de Costa per apropar-nos al Serrallo i endinsar-nos en els carrers del barri dels pescadors, on es descobreix la seva història i la seva gent, l’urbanisme i l’activitat econòmica centrada en la pesca. S’acaba l’activitat amb un recorregut amb barca per l’interior del port per veure el barri des de la mar. Les dues activitats organitzades pel Museu són gratuïtes amb reserva prèvia al 977 259 434 o museuport@porttarragona.cat. No cal dir que el Museu segueix totes les mesures sanitàries recomanades davant la situació sanitària actual.

En l’horari habitual del Museu al Tinglado 2, la resta de la setmana, llevat de dilluns que és tancat, s’ofereix gratuïtament fer una passejada per la història de Tarragona i el seu entorn portuari on es poden trobar les tipologies de vaixells i els diferents sistemes de propulsió. També s’ha recreat una retrospectiva del comerç portuari així com elements de l’ofici de boter, mestre d’aixa, etc. Els àmbits de la història portuària a més del món de la pesca i l’esport conformen l’exposició temporal. La mostra és oberta de dimarts a dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 19 h, i diumenges i festius d’11 h a 14 h.

El Museu també ofereix la proposta Educa Digital, dins del seu programa pedagògic virtual destinat a escoles i esplais. Són els tallers més emblemàtics de l’entitat museística que continuen treballant els continguts al voltant del Port i de la mar. Aquesta iniciativa inclou un vídeo explicatiu de cada activitat i un joc multimèdia. Per accedir a les activitats cal fer reserva mitjançant museuport@porttarragona.cat o bé al 977 259 434.

Personatges de la II República amb l’Arxiu del Port

Aquesta setmana, l’Arxiu del Port presenta la tercera conferència del cicle ‘Personatges de la II República’ amb motiu de la commemoració del norantè aniversari de la II República. El cicle de conferències es va inaugurar el passat dimarts 4 de maig amb la biografia d’Antoni Rovira i Virgili’. Segueix aquest dimarts 18 de maig, a les 19 hores, amb la conferència de Montse Duch Plana sobre Macià Mallol Bosch, agent de duanes, consignatari i armador a Tarragona. Fou president de la Junta d’Obres del Port en 1923-26. Amb Rovira i Virgili formà part d’Acció Catalana, i el seguí quan aquell fundà Acció Republicana de Catalunya. A l’adveniment de la República, fou uns mesos governador civil de Tarragona. S’exilià a Marsella en 1936-37, i retornà el 1947.

Les quatre conferències del cicle es fan a l’emblemàtic Tinglado 1 del Moll de Costa de manera presencial. Ateses les condicions de seguretat i d’un aforament que arriba a una cinquantena de persones, cal fer reserva prèvia a arxiu@porttarragona.cat tot i que també es pot seguir l’acte mitjançant el canal de Youtube del Port de Tarragona.

L’Arxiu també proposa una activitat en format digital per permet investigar sobre el món dels arxius amb l’escape room, ‘El misteri de l’arxivera’, que s’havia programat fa un any en format presencial amb gran èxit. Aquesta activitat digital posa a prova la imaginació per a resoldre enigmes en línia dins de l’Arxiu. Una activitat innovadora coorganitzada amb Auriga Serveis Culturals. Qui vulgui accedir a l’enginyosa prova pot accedir mitjançant l’enllaç https://tuit.cat/ubhs1.

D’altra banda, l’Arxiu enguany celebra el seu trentè aniversari, una commemoració que es mostra amb gran instal·lació fotogràfica a la façana de l’edifici de l’Arxiu del Port (plaça dels Carros cantonada amb el carrer d’Anselm Clavé) amb imatges de diversos moments dels gairebé cent anys d’existència.

Dues exposicions al Moll de Costa

El Moll de Costa acull, fins a començaments de juny, dues exposicions d’artistes de viles tarragonines: Montblanc i Reus. Són dues mostres que apleguen diversos projectes que han tingut una gran acceptació del públic i la crítica; d’una banda, l’artista originari de Montblanc, Maties Palau Ferré exposa al Tinglado 1 una part de la seva dilatada i exitosa carrera artística i, de l’altra, artistes de Reus mostren a través del grup ARA (Associació Reusenca d’Artistes) peces sobre l’art mediterrani català al Refugi 1.

L’exposicció que es pot visitar al Tinglado 1 de pintor, escultor i ceramista montblanquí Maties Palau Ferré amb el títol ‘Retrospectiva Biogràfica’ mostra les seves singulars obres que reflecteixen el seu periple vital de. Artista d’una esplèndida trajectòria internacional, que enguany amb motiu del centenari del seu naixement, la Generalitat ha declarat oficialment l’Any Palau Farré. I el Port de Tarragona s’hi ha sumat i acull una mostra retrospectiva del pintor on sota el títol ‘La seva singularitat cubista’ es reflecteix en la seva passió pel color que plasma amb uns traços expressionistes. Cal també ressaltar que fou un defensor dels valors de la pau, la solidaritat i la llibertat, un compromís que es va materialitzar amb nombroses donacions dels seus quadres per a projectes socials i culturals com Amnistia Internacional o Mans Unides, entre d’altres. La mostra, amb un component audiovisual destacat, té un important focus a les xarxes socials. S’ofereixen diversos audiovisuals amb la seva trajectòria o un vídeo de records a partir d’entrevistes a la ciutadania que el va conèixer. La mostra, que acull el periple vital d’un dels artistes més singulars de l’art català del segle XX, romandrà oberta al públic fins al 13 de juny.

I davant d’aquest espai, en el Refugi 1 del Moll de Costa es pot visitar l’exposició col·lectiva del grup ARA sota el títol ‘Mostra Col·lectiva d’Art Mediterrani Català’, una mostra que neix de la inquietud de setze artistes reusencs de dues generacions i es mostren en un recull de pintures, fotografies i escultures sota el paraigua de l’art mediterrani català. ARA és una entitat sense ànim de lucre que vol difondre la consideració professional d’artistes del territori fomentant activitats i promovent l’art per donar a conèixer les arts plàstiques. D’accés lliure ambdues exposicions, el seu horari és de dimarts a dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, els diumenges d’11 a 14 h i dilluns tancat.

Les activitats culturals i de lleure programades pel Port de Tarragona són a l’agenda publicada a https://tuit.cat/qk5Kw.

Redacció