.

.

TOTS 21

Els fons de l'arxiu de la institució a la capital italiana s'enriqueix amb les obres del pintor nascut a Santa Coloma de Queralt, que va ser-ne pensionat a principis del segle XX

Els fons de l’arxiu de la institució a la capital italiana s’enriqueix amb les obres del pintor nascut a Santa Coloma de Queralt, que va ser-ne pensionat a principis del segle XX

Més de 1.200 postals conformen la col·lecció de postals de l’artista del nostre territori Joan Nogué i Massó (Santa Coloma de Queralt, 1880 – Huelva, 1973) que formen part del fons artístic i documental del Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona, que disposa d’una base de dades que en facilita la consulta. El MAMT ha cedit recentment 300 de les postals digitalitzades de Nogué i Massó a la Real Academia de España en Roma -RAER-, durant un acte institucional que ha tingut lloc aquest mes de juliol.

Joan Nogué i Massó va realitzar un pensionat en pintura de paisatge a la RAER entre el 1907 i el 1922. Les postals que el MAMT ha cedit a la institució corresponen a l’etapa que va ser-ne pensionat. Amb aquesta i d’altres cessions la institució de la capital italiana amplia i enriqueix els seu fons documentals per tal de facilitar la tasca de qui s’interessa per la seva història i els artistes que n’han format part.

L’acte institucional de cessió d’aquestes 300 postals digitalitzades va ser presidit per l’ambaixador d’Espanya a Itàlia, Alfonso Dastis. Es va dur a terme al Saló de retrats de la RAER, que exhibeix un autoretrat de Nogué pintat l’any 1908, obra donada pel nét del pintor, José María Luzón Nogué, a l’Acadèmia. Hi van assistir la directora de la RAER, M. Ángeles Albert; l’exdirectora del MAMT, Rosa Ricomà; el delegat del Museu de la Real Academia de San Fernando -RABASF- i nét de Nogué, José M. Luzón Nogué; un investigador que estudia l’etapa italiana de Nogué, Joan Sendra, i una historiadora que ha elaborat un estudi sobre els artistes pensionats a Roma des del 1752 al 1873, Carolina Brook.