.

.

TOTS 21

Cartell anunciant la concentració organitzada per les federacions de veïns.

Cartell de la mobilització programada des de l’Associació de Veïns de Bonavista.

El segon aniversari de l’explosió d’IQOXE, que va deixar tres persones mortes i va encetar el debat sobre la seguretat de la indústria, serà recordat aquest divendres dia 14 amb divisió veïnal. L’Associació de Veïns de Bonavista ha convocat una concentració a les 18:30 hores a la plaça de la Constitució del barri per reivindicar una major celeritat en la implantació de les mesures, anunciades i acordades, de millora del Plaseqta. Ara bé, des de la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona i la de Llevant l’escenari i el llenguatge escollits són diferents. Precisament aquestes dues entitats han fet una crida aquest dilluns en roda de premsa a mobilitzar-se davant les portes d’IQOXE a les 18:15 hores del mateix dia i fer sonar una sirena ‘virtual’ a les 18:37, minut en el qual va esclatar la planta.

El lloc de la cita ja és, per si sol, una mostra dels diferents punts de vista entre els convocants dels dos actes. Perquè segons manifestava a Tots21 el president de la FAVT, Alfonso López, «l’empresa encara no ha demanat perdó» per les víctimes (dos treballadors i un veí de Torreforta). «Volem que mostrin respecte als veïns i exigim una química adapta i segura. No estem en contra del sector, que tants llocs de treball dona a la ciutat. Fer això seria llençar-nos pedres al nostre terrat. Però demanem poder dormir segurs», assenyalava un López que sí coincidia amb l’associació de Bonavista en reclamar rapidesa a una administració «que se’ns ha dormit a l’hora de posar en marxa l’aplicació de les novetats aplicables al Plaseqta». Unes mesures, cal recordar, sorgides de la comissió de seguretat química del Parlament i de les reunions mantingues, entre altres, pels representants de les dues federacions amb veïns, ajuntament de Tarragona, delegats del Govern de la Generalitat i URV. Tanmateix, López reconeixia que «es van fent coses. Ja s’han instal·lat nous sensors i per al mes de juny esperem que per fi es posi en marxa la implantació d’alertes de situacions de risc i d’emergència per mitjà de missatges SMS», assegurava.

López no ha volgut entrar a valorar les absències de cara a la concentració organitzada per les dues federacions i que compta amb el suport de diferents entitats i associacions (exceptuant la de Bonavista, que ja no forma part de la FAVT), els ajuntaments de Tarragona i Vila-seca (no pas el de la Canonja, on es troba ubicada IQOXE) i els sindicats UGT i CCOO. El representant de Comissions a la roda de premsa, José Manuel Martín, ha deixat anar que casos com els d’IQOXE es podrien repetir «a causa de la precarietat laboral» del sector i ha lamentat que l’empresa «ni tan sols hagi fet autocrítica».

J.S.