.

La bretxa salarial, el sostre de vidre que dificulta ascendir professionalment, les violències masclistes, l’assetjament sexual o la feminització de la pobresa són algunes de les xacres que diferents col·lectius del moviment feminista i altres actors socials volen denunciar el 8 de març.

Les dones cobren de mitjana un 24% menys que els homes, segons dades de l’Observatori del Treball i Model Productiu. Durant la jubilació, la bretxa salarial és d’un 40%, segons un informe de CCOO. Només el 9% de les dones que treballen ocupen un càrrec directiu, segons Infojobs. Són algunes de les dades publicades aquesta setmana que posen d’evidència les diferències de gènere en la societat actual. Per lluitar contra aquesta xacra i les violències masclistes, el moviment feminista fa crida a una vaga laboral, educativa, de cures i consum aquest 8 de març, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona. En l’àmbit laboral, CCOO i UGT han convocat aturades de dues hores per torn mentre que sindicats minoritaris –com la CGT, la CNT, Intersindical-CSC o la IAC– i el sindicat majoritari a l’ensenyament, USTEC-STEs, han ampliat la convocatòria a 24 hores. El lema de la convocatòria és “Si les dones parem, s’atura el món”. La principal manifestació sortirà de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal a Barcelona a les 18:30 hores.

La bretxa salarial, el sostre de vidre que dificulta ascendir professionalment, les violències masclistes, l’assetjament sexual o la feminització de la pobresa són algunes de les xacres que diferents col·lectius del moviment feminista i altres actors socials volen denunciar el 8 de març. Al llarg de la jornada, estan previstes activitats i mobilitzacions arreu de Catalunya. A banda de la manifestació de la tarda, que es preveu molt multitudinària, a les 12 del migdia hi ha concentracions previstes davant dels Ajuntaments.

Suports polítics

Junts per Catalunya, ERC, Catalunya en Comú i la CUP secunden l’aturada de 24 hores. Els republicans se sumen a la vaga del 8-M i anuncien que donaran la part proporcional del seu sou a entitats feministes. El PP i Cs no la seguiran. La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, ha manifestat que està d’acord amb els motius de l’aturada però no amb la forma. Per la seva part, el PSC participarà en actes de suport a la mobilització i secunda l’aturada de 2 hores dels sindicats majoritaris.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, conjuntament amb la resta de dones de l’equip de govern i les comissionades, participaran en la vaga del 8 de març per reivindicar el paper de la dona. Al País Valencià, les conselleres no aniran a les Corts ni tindran agenda pública. En canvi, les ministres del govern espanyol han dit que no s’hi sumaran.

Una vaga que va més enllà de l’àmbit laboral

El moviment feminista s’ha organitzat a través de la Comissió 8 de març, punt de confluència de diverses organitzacions, per fer una crida a dir “prou” sota el lema “Si les dones parem, s’atura el món”. Animen les dones a aturar la seva activitat com també ho fan sindicats, tant majoritaris com minoritaris, per reclamar la igualtat de gènere. La vaga general va més enllà de l’àmbit laboral. Al manifest de la vaga feminista del 8-M, al qual s’han adherit més de 320 entitats, demanen fer extensiva la vaga a l’ensenyament no anant a classe, a l’àmbit domèstic evitant fer tasques domèstiques i en el consum evitant comprar el proper dijous, especialment en comerços i marques no respectuosos amb el gènere femení o aquells productes més cars pel fet de ser per a dones -el que es coneix com taxa rosa-.

El col·lectiu impulsor de l’aturada feminista també suggereix als homes que aquell dia assumeixin les tasques de cura de les seves companyes o s’ofereixin per fer els serveis mínims a la feina, tot i que també convida a participar al gènere masculí en la convocatòria.

Entre les entitats que s’han adherit a la vaga hi ha el Consell de l’Estudiantat de les Universitats Catalanes (CEUCAT), la Taula del Tercer Sector i el sindicat Metges de Catalunya. Des de les patronals, PIMEC ha manifestat que comparteix els motius de la vaga però no la forma i CECOT ha posat en dubte l’efectivitat de l’aturada i Foment l’ha qüestionada en considerar-la “acció política”. Per la seva part, la CEOE ha mostrat respecte per la vaga.

ACN

/* JS para menú plegable móvil Divi */