TOTS 21

Image de la reunió telemàtica dutaa terme entre tots els protagonistes per perfilar l’estudi. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament del Morell està treballant per iniciar, a principis del 2021, un nou estudi de la qualitat de l’aire conjunt entre la URV i la UPC. En concret, se n’encarregaran el Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica (TecnATox) de la Universitat Rovira i Virgili i el Laboratori del Centre de Medi Ambient (LCMA) de la Universitat Politècnica de Catalunya, i tindrà un cost total de 12.000 euros. “El nostre objectiu és continuar amb la feina feta dels estudis realitzats en els darrers anys i, així, tenir un ampli coneixement de quina qualitat té l’aire que respirem, dia a dia, morellencs i morellenques”, indica la regidora de Medi Ambient, Rosa M. Sánchez.

Val a dir que, en aquesta ocasió, cada universitat analitzarà qüestions diferents. D’una banda, TecnATox recollirà mostres durant quatre setmanes per determinar els nivells associats a partícules PM10 en aire d’arsènic, cadmi, crom, níquel, plom i vanadi. Posteriorment, el centre de la URV avaluarà els possibles riscos per la salut associats a la seva exposició per part de la població local.

D’altra banda, el LCMA, en una primera fase, dissenyarà, construirà i desplegarà un programa de control continuat d’episodis a través d’una xarxa de sensors en continu, que registraran els Compostos Orgànics Volàtils (COVs) en cinc punts de l’àrea urbana. Aquest programa permetrà realitzar un control químic en episodis d’olor/molèstia durant els pròxims anys al municipi.

Un municipi compromès

“Des del consistori, restem a l’espera que es convoqui una nova sessió de la Taula de la Qualitat de l’Aire al Camp de Tarragona, que no es reuneix des de l’octubre del 2019, per tal de poder fer un seguiment de la situació al nostre territori”, exposa l’alcalde, Eloi Calbet.

Així mateix, el batlle avança que el consistori està valorant adherir-se a l’Observatori de la Qualitat de l’Aire del Camp de Tarragona, una iniciativa de Repsol que ja ha rebut el suport de diversos agents del territori i que vol consolidar-se com a eina de consens per analitzar i avaluar la qualitat de l’aire de la zona.

Cal recordar que el Morell és l’únic municipi que, per ara, continua tirant endavant nous estudis sobre la qualitat de l’aire, després que el primer es dugués a terme, el 2013, juntament amb Constantí, Perafort-Puigdelfí i Vilallonga del Camp. El que s’engegarà de cara al 2021, conjuntament entre la URV i la UPC, serà el cinquè.

Redacció