.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, durant la inauguració.

El Complex Educatiu de Tarragona compta amb la primera unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals de Catalunya. El projecte està basat en el model Barnahus (casa dels nens, en islandès), on tots els departaments que intervenen en un cas d’abús sexual infantil es coordinen i treballen sota el mateix sostre, evitant així que l’infant s’hagi d’anar desplaçant als diferents serveis involucrats i haver de passar el tràngol de repetir la seva història. Es tracta d’un model que està molt estès als països nòrdics però que és pioner al sud d’Europa. Des que es va posar en marxa a l’abril, la unitat tarragonina ha atès 33 víctimes. Si els resultats de la prova pilot són satisfactoris, el Govern preveu obrir més centres en altres indrets del país.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, han visitat el projecte aquest dimecres. La unitat s’ubica de moment en un emplaçament provisional i la intenció és que s’instal·li definitivament en un espai de nova construcció en el mateix Complex Educatiu de Tarragona.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que “el servei d’atenció integrada d’abusos sexuals a infants i adolescents és pioner a tot l’Estat i és un pas endavant en l’atenció, amb els menors al centre de tot. Aquest espai que hem posat en marxa amb la col·laboració dels departaments d’Interior, Justícia, Salut i Educació és un servei públic de primer nivell i promou els drets del infants, la no violència i l’aposta per un atenció integrada que no revictimitzi els infants.”

Des d’Educació, es treballarà la prevenció i la detecció de l’abús sexual a les escoles. En aquest sentit, el conseller Josep Bargalló, ha assegurat que “aquest projecte és molt necessari perquè hem de tenir escoles lliures de violència pels nostres infants i adolescents, espais de seguretat pels que ho necessiten, perquè la violència necessita formació i prevenció”. Bargalló ha assenyalat també que “aquestes són les dues eines perquè la violència no succeeixi”, que “els espais d’actuació han de ser lliures i segurs” i que “aquestes actuacions només es poden fer des de la seguretat de la víctima”.

Les instal·lacions

Hi ha sales d’espera separades per protegir la privacitat de l’infant i equipades amb mobles, joguines, revistes, llibres, etcètera adients a l’edat i necessitats dels usuaris petits i grans. El mobiliari i la decoració són una donació d’Ikea. Totes les habitacions del servei estan insonoritzades i són accessibles. Es garanteix servei de traducció quan sigui necessari.

Les estances són adequades per a l’entrevista forense i l’entrevista d’exploració, així com per a les entrevistes familiars, i estan connectades amb un sistema audiovisual de comunicació. També hi ha cuina office, lavabo, una sala d’exploració mèdica, despatxos.


Les instal·lacions que han entrat ara en funcionament són provisionals. Es farà un edifici de nova construcció en el mateix complex educatiu, a pocs metres de l’emplaçament actual.

Els professionals

L’equip psicosocial -compost per psicòlegs i treballadors socials i amb una coordinadora- treballen tota la jornada al centre i donen servei de 24 hores 365 dies a l’any.

Pel que fa als professionals que s’hi desplaçaran quan calgui, hi ha:

⦁ Mossos d’esquadra del Grup d’atenció a la víctima (GAV) o Equip d’investigació, encarregats de la investigació policial
⦁ L’Equip d’assessorament tècnic penal (EATP) del Departament de Justícia encarregats de la prova preconstituïda.
⦁ Psicòlegs/es clínics/es especialitzats/des en abusos sexuals destinats als Centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) pel tractament psicoterapèutic inicial a les víctimes i les seves famílies, si cal.

Excepcionalment, l’avaluació mèdica en els abusos sexuals de menys de 72 hores es realitzaran a l’hospital de referència Joan XXIII. El tractament psicoterapèutic a les víctimes i les seves famílies s’iniciarà, prioritàriament, en el Barnahus i, posteriorment, es realitzarà en els Centres de salut mental infanto-juvenil (CSMIJ) que per zona els correspongui.

ACN – Redacció