TOTS 21

L’objectiu de no perdre les representacions d’enguany ha conduït al Patronat de la representació a implementar un important paquet de mesures destinades a complir la normativa general anti-Covid. Foto: Cedida

El Misteri de la Selva s’ha marcat un repte vital per aquest 2021: evitar la suspensió de les representacions i tirar endavant el seu 41è cicle amb totes les mesures sanitàries que garanteixin la seguretat de la peça assumpcionista.

L’objectiu de no perdre les representacions d’enguany ha conduït al Patronat de la representació a implementar un important paquet de mesures destinades a complir la normativa general anti-Covid. A aquestes s’hi afegeixen altres mesures extres particulars encaminades a reforçar la seguretat actoral i del públic, a més de dos cribratges generals de tot el personal de l’organització abans d’iniciar el treball conjunt de tots els actors i actrius, així com abans de les representacions.

D’entrada, la totalitat dels assajos amb els grups actorals complets i les dues representacions es faran en tot moment amb mascareta, que serà obligatòria durant tota la posada en escena. A més, els cadafals especials on es desenvolupa l’acció de la peça s’han modificat per tal d’incrementar al màxim les distàncies entre els intèrprets. També s’ha reforçat la ventilació del temple parroquial de Sant Andreu, l’aforament del qual s’ha reduït segons les directrius del Procicat.

Les mesures de seguretat també inclouen un cribratge de tot el personal de l’organització –des de cantors a tècnics– amb tests d’antígens el dia 11 d’agost (abans de l’inici dels assajos generals) i el 14 d’agost, (abans de començar les presentacions). Altres canvis també afecten les processons prèvies i finals de les representacions, que han estat modificades i s’han limitat al mínim imprescindible; a les tasques de maquillatge i perruqueria, que cada actor haurà de fer de forma individual; així com a algunes modificacions del vestuari o de la ubicació dels camerinos, en tots els casos pensant a guanyar el màxim espai entre els actors i actrius i en maximitzar les mesures de seguretat.

Enguany la reserva d’entrades és nominal i es pot realitzar a través del correu electrònic elmisteri.selva@gmail.com o bé del telèfon 636 541 532.

Assaig general

Més d’un centenar de veus treballen des de principis de juliol en grups reduïts per tal de tornar a donar vida a la representació assumpcionista selvatana i el dimecres 11 d’agost a les 22.00 hores es realitzarà el primer assaig general. El cribratge amb test d’antígens de tot el conjunt actoral es realitzarà entre les 18.00 i les 21.00 hores a la plaça de les Pletes. L’assaig general tindrà com a escenari l’església parroquial de Sant Andreu.

El Misteri recull les tradicions que envolten la Festa de la Mare de Déu d’Agost i el tema central de l’obra, l’Assumpció de Maria al cel en cos i ànima, prové dels primers segles del cristianisme. Escrit en llengua catalana a finals del segle XIV, el Misteri de la Selva és un esdeveniment cultural de primer ordre a Catalunya i una autèntica joia del teatre medieval, i va rebre el Premi Nacional de Cultura Popular a la millor iniciativa artística l’any 1994. El text, anònim, el va trobar l’historiador local Mn. Joan Pié en una llibreta de censals dipositada a l’Arxiu Parroquial Selvatà, junt amb altres textos de la Senyoria de Prades i Mont-ral de mitjans del segle XIV. Posteriorment, la llibreta va passar a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, on es troba actualment.

La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria és el primer text complet d’un drama o misteri assumpcionista català, anterior al misteri de València (fragmentari), del primer terç del segle XV, o al misteri d’Elx. Durant els darrers anys ha traspassat les fronteres del Baix Camp i s’ha representat íntegrament a Tarragona, Elx, Montserrat, Roma, Jerusalem o la Sagrada Família de Barcelona.

Redacció