.

Mapa de la situació del front a les 19:00 hores d’aquest dimecres (superior) i a la mateixa hora d’ahir (inferior). L’avanç de les ropes russes pel nord, amb destinació Kiev i Khàrkiv, es fa evident, així com el cercle de la cutat de Mariupol a la costa del Mar Azov. Aquesta darrera localitat ha estat objecte de forts atacs d’artilleria en centres urbans.

19:07. Les forces russes s’estan aproximant a Kiev per l’est. Es troben a aproximadament 16 quilòmetres de l’aeropot de Borispol. La resistència ucraïnesa ha volat el pont de Baryshivka, però els invasors ja han sobrepassat la ciutat. Mapa de la situació actual:

19:07 hores. En l’altre costat de la pinça contra la capital ucraïnesa, Kiev, els russos van aconseguir ahir fer-se amb el control de la localitat de Borodyanka (25 quilòmetres a l’oest de la ciutat). Fons independents han denunciat que els soldats de Putin han destruït el centre de la vila de 13.000 habitants amb foc d’artilleria pesant i/o míssils.

19:07 hores. El govern rus admet que ha tingut fins ara 498 soladts morts i 1.597 ferits des del primer dia de la invasió.

A la imatge inferior, i segons informa el periodista de ‘Bild’, Julian Ropcke, “paracaigudistes russos arrestats al centre de Nikolaev, on probablement van ser llançats en una zona propera durant la nit. Diuen que són de Sibèria i van escoltar en les notícies que Ucraïna necessita la seva ajuda. No volien matar nens”.

18:59 hores. La guerra d’Ucraïna dispara els preus de l’energia i les matèries primes. La incertesa sobre si la invasió russa a Ucraïna i les sancions imposades per la UE afectaran els subministraments de tots dos països han fet augmentar els preus del petroli i el gas, i també s’ha disparat el preu d’altres productes bàsics com el blat i els metalls. El cru Brent, el referent mundial del petroli, ha pujat fins als 113,94 dòlars el barril, el preu més alt des del juny del 2014, tot i que ha tancat el dia lleugerament per sota. Pel que fa al blat, s’ha assolit el preu més alt dels últims 14 anys, i l’alumini ha arribat a un nou rècord, a 3.597 dòlars la tona. Els preus del gas natural també s’han disparat més d’un 30% a Europa. L’encariment de les matèries primes afecta la inflació, que se situa a nivells no vistos en dècades.

17:16 hores. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha confirmat aquest dimecres tenir coneixement d’un atac rus a un hospital d’Ucraïna que ha deixat quatre morts i una desena de ferits. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom, ha denunciat que els atacs al sistema sanitari són una “violació” del dret internacional humanitari, i ha demanat que es protegeixi la “neutralitat” de l’atenció sanitària i es “respecti” el dret d’accés a aquesta. Tedros Adhanom ha fet aquest anunci en una conferència a la seu de l’organització a Ginebra on també ha comunicat que l’organització enviarà un primer paquet de sis tones de subministrament mèdic a Polònia per la crisi a Ucraïna.

El director de l’OMS ha explicat que es lliurarà material mèdic d’atenció per traumatologies i cirurgies d’emergència per satisfer les necessitats de 1.000 pacients, i altres subministraments sanitaris per satisfer les necessitats de 150.000 persones.

Un edifici de Khàrkiv impactat per un coet. Foto: Serveis d’Emergència d’Ucraïna

16:38 hores. Rússia ha informat l’Agència Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) que les seves forces militars han pres el control de la zona que envolta Zaporizhzhia, la ciutat on hi ha la central nuclear més gran d’Ucraïna, amb sis dels 15 reactors d’energia nuclear que hi ha al país. De moment, segons les informacions rebudes per l’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA), els sis reactors estan “segurs” i el personal de la planta continua treballant “per proporcionar seguretat nuclear i controlar la radiació”. Les tropes russes continuen avançant i han destruït una escola a Kharviv, la segona ciutat més poblada d’Ucraïna.

16:25 hores. El ministre d’Afers Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov, ha advertit aquest dimecres que, si es produís una tercera guerra mundial, implicaria armes nuclears i seria “destructiva”. Segons ha informat l’agència russa RIA, Lavrov va fer aquestes declaracions després d’assegurar que Moscou mai permetrà que Ucraïna obtingui armament nuclear. El responsable de la diplomàcia russa, que ha qualificat la invasió de Rússia a Ucraïna “d’operació militar especial”, ha afegit que Rússia s’enfrontaria a un “perill real” si Kiev obtingués armes nuclears. Ucraïna ha elevat aquest dijous a més de 2.000 els civils morts des de l’inici de la invasió russa.

16:22 hores. Rússia ja està notant els efectes de les sancions d’Occident per la invasió a Ucraïna. El país afronta el tercer dia consecutiu amb la borsa tancada davant el temor a un enfonsament dels principals valors. La decisió es va prendre el 28 de febrer, un cop anunciada la intenció de la Unió Europea, els Estats Units i el Canadà, entre d’altes, de desconnectar alguns bancs russos del sistema internacional de comunicació financera SWIFT. Una altra de les conseqüències és la caiguda del ruble a mínims històrics. Ha caigut un 6% respecte al dòlar aquest dimecres i en els darrers dies ha registrat descensos no vistos en gairebé els últims 30 anys.

Per evitar quedar-se sense divises, el banc central rus ha prohibit als emissors de deute en rubles abonar els interessos a inversors estrangers, a més de no permetre als estrangers vendre actius russos o transferir capitals fora del país. Això implica que les inversions a Rússia estan en la pràctica congelades perquè els estrangers no poden vendre actius ni cobrar interessos i els russos no poden fer operacions tampoc pel tancament de la borsa. Amb la clausura de la borsa, Rússia intenta evitar les caigudes que va experimentar els dies anteriors al tancament. Amb l’ofensiva militar contra Ucraïna ja en marxa, la borsa es va desplomar un 45% i els principals valors més del 58%.

Fa dos dies, Moscou va augmentar els tipus d’interès del 9,5% fins al 20% en un intent d’estabilitzar els mercats financers del país. També ha forçat les empreses a convertir el 80% de les reserves de divises en rubles, cosa que se suma a les restriccions a les sortides de capital i venda d’actius. L’objectiu és mitigar l’impacte de les sancions en la moneda i evitar l’espiral inflacionista.

9:45 hores. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que Espanya entregarà directament “material militar ofensiu” a la resistència ucraïnesa per afrontar l’atac de Rússia. Fins ara Sánchez havia descartat l’enviament d’armes a Ucraïna al marge de la Unió Europea, que destinarà un fons de 500 milions d’euros a enviar ajuda militar als ucraïnesos. En una compareixença aquest dimecres al matí al Congrés, el president espanyol ha explicat el canvi de criteri i l’ha justificat pel que alguns grups havien “posat en qüestió el compromís” del govern espanyol amb Ucraïna. Sánchez ha argumentat que per al govern d’Espanya és “fonamental la unitat de tots” en aquest tema.

 

ACN