.

Un detall de les preguntes de l’enquesta

«Fins a quin punt t’identifiques amb: el moviment independentista / el moviment no independentista». Aquesta frase és una de les que s’han trobat alumnes de 2º i 3º d’ESO de l’Institut del Morell i forma part d’una enquesta obligatòria que havien de completar en clase. L’Asamblea para una Escuela Bilingüe (AEB) ha denunciat el contingut al Defensor del Poble i a l’Alta Inspecció d’Educació. També es pregunta per si l’alumne s’identifica amb la llengua catalana i espanyola i amb la cultura catalana o l’espanyola.

L’enquesta es va fer a l’IES El Morell la setmana passada i ocupava 16 pàgines. Es tractava d’un estudi que pretenia ajudar en un estudi dirigit per la Universitat de Lleida (UdL) i finançat pel Ministeri d’Economía sobre aspectes lingüístics para analitzar la integració cultural dels migrantes. Entre les preguntes també s’incidia en l’idioma usat a classe, amb la família o en les xarxes socials. L’enquesta s’ha fet també en altres comunitats autònomes sense polèmica.

No la van ensenyar abans a Educació

El delegat territorial d’Educació a Tarragona, Jean Marc Segarra, ha afirmat a Tarragona21 que l’enquesta no se’ls va mostrar ‘i per tant al Departament no la vam poder veure abans, tampoc la vam demanar, però venia avalada pel Ministeri, la UE i la Universitat de Lleida, amb un prestigiós doctor al capdavant, i estaria feta per enquestados professionals. Vam considerar que podia tirar endavant’.

D’altra banda, fonts d’Educació s’han mostrat sorpresos per aquesta pregunta sobre la independència i pel fet que els alumnes no es poguessin negar a respondre-la, assegurant que d’haver-ho sabut s’hi haguessin oposat.

Així, l’objectiu principal de l’estudi és analitzar l’adaptació cultural i lingüística de migrants rumanesos i marroquís, tot i que també es pregunta a alumnes autòctons per a tenir una mostra estadística més completa, indiquen fonts citades el diari El País. La institució acadèmica sosté que el projecte ha passat totes les autoritzacions.

Alguns alumnes es van queixar i ho van fer extensiu als seus pares, tant per haver d’exposar el seu parer sobre l’independentisme com per haver de figurar amb nom i cognoms, segons relaten diferents mitjans de comunicació.

La direcció del centre acabà organitzant una reunió amb els pares per donar-los explicacions. El claustre va afirmar que l’enquesta de la UdLl fou una petició dels serveis territorials d’Educació a Tarragona i que ha estat enviada també a altres centres de Barcelona, Girona, Madrid i el País Basc.

L’enquesta és nominal, però les respostes es tornen anònimes en els resultats estadístics. Podeu consultar el document aquí.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */