.

Un moment de la presentació que s'ha fet avui del festival. Foto: Marc Busquets / Reusdigital

Un moment de la presentació que s’ha fet avui del festival. Foto: Marc Busquets / Reusdigital

Conèixer qui som a partir del nostre passat. Recuperar la memòria història per construir el futur. Amb aquestes màximes, el Festival Internacional de Cinema de Reus, el Memorimage, s’ha proposat de cara a la seva propera edició al novembre donar veu al talent creatiu del territori.

Del 9 al 12 de novembre, la capital del Baix Camp celebrarà l’11a edició del certamen, dedicat a les pel·lícules construïdes a partir d’imatges d’arxiu. En aquesta ocasió hi haurà tres films inclosos a la secció oficial a concurs i es potenciarà la producció local a partir de les propostes que es projectaran a l’espai MemoriReus. “Cal felicitar els impulsors de les produccions que veurem perquè són retalls de memòria i de records”, ha exposat la regidora de Cultura del consistori, Montserrat Caelles, durant la presentació de l’esdeveniment.

Un film dedicat al Priorat i al món del vi

Al seu costat, i en representació de la Diputació, Joan Olivella ha assenyalat que el Memorimage “és ja un referent” i ha posat en valor “la divulgació històrica” que fan els documentals mostrats a la cita reusenca. Des de l’organització, el director artístic Daniel Jariod ha avançat que la pel·lícula inaugural serà la catalana ‘Priorat’, de David Fernández de Castro. La productora del film, Belén Sánchez, s’ha mostrat satisfeta per la bona acollida que el projecte ha tingut arreu (s’ha de presentar aquesta setmana a Valladolid i a Amsterdam) i ha recordat que la idea de tirar endavant la idea inicial va sorgir durant el Memorimage de 2011. “Aquest és un bon festival per fer contactes”, ha matisat.

‘Priorat’ s’ha inclòs en la secció oficial, que completen els films americans ‘Sota les bales, la història del fotògraf Tony Vaccaro’ (del director Max Lewkowicz) i ‘The music of strangers’ (de Morgan Neville). De la primera de les produccions, Jariod ha explicat que sorprendrà per les imatges que Vacarro va prendre de la Segona Guerra Mundial quan era soldat i, de la segona, que “agradarà molt per la música que presenta” i que el seu realitzador va endur-se l’Oscar al millor documental per un dels seus anteriors treballs. Amb tot, el director artístic ha apuntat que enguany s’ha decidit apostar de manera forma per la secció MemoriReus. Novament hi haurà tres títols per projectar.

Reus, protagonista

Altre cop ha estat la productora Belén Sánchez qui s’ha referit a la primera de les pel·lícules d’aquesta categoria, ‘Els nens de la jungla’, de Santi Suárez i amb l’escola Mowgli com a escenari. “Va ser una escola pionera perquè va fomentar el respecte i la llibertat dels seus estudiants”, ha detallat Sánchez. Acte seguit, el duet format per Marc Iglesias i Paula Monteiro han presentat el seu documental ‘Estados clandestinos’, segona de les propostes de la secció. La història, segons Iglesias, dóna veu “a les persones que van passar pel tràngol d’una dictadura”, la d’Uruguai als anys 70. Monteiro, per la seva part, ha expressat que durant el rodatge a Llatinoamèrica “moltes entrevistes s’acabaven parlant de la transició espanyol”, quelcom que per a la realitzadora evidencia “que la memòria històrica d’uns i altres s’assembla molt” i que “s’ha de recuperar”.

La darrera pel·lícula de MemoriReus serà la cèlebre ‘Les 7 vides d’Eduard Toda’, de Ramón Masip, Manel Vinuesa i Toni Orensanz. Els dos primers, que han estat a la presentació del Memorimage 2016, han revelat que van conèixer la figura del reusenc en edicions passades del certamen i que de seguida van veure que “havíem de donar a conèixer aquest gran personatge”, tal i com l’ha descrit Masip. Per últim, Jariod ha assenyalat que la clausura de l’esdeveniment també tindrà un marcat accent reusenc amb el passi de ‘Reus, abans, ara i aquí’, pel·lícula fruit de l’esforç de professors i alumnes de la Casa d’Oficis de producció auiovisual de Mas Carandell. El regidor de Medi Ambient i Ocupació, Daniel Rubio, ha indicat que els estudiants “han de sentir-se orgullosos de la feina feta” i ha posat en valor que el Memorimage els permeti mostrar la seva feina.

A més de les projeccions, el certamen reusenc seguirà organitzant els tallers formatius per adquirir les nocions bàsiques amb les quals es pot impulsar un documental. Com a novetat, Jariod ha declarat que enguany se n’impartirà un centrat en els telèfons mòbils com a “eina per crear històries audiovisuals” i que part del catàleg del festival es podrà veure en línia a la plataforma de pagament Filmin.

Una sessió dedicada a Buster Keaton i a adreçada als més petits i la participació dels centres educatius de la ciutat són altres de les propostes amb les quals el Memorimage vol refermar la seva posició en el panorama cinematogràfic de casa nostra. El jurat de Memorimage l’integren l’escriptora Anna-Priscila Magriñà, el guionista i prodcutor Daniel Villanueva i el coordinador de Reus Capital de la Cultura Catalana 2017, Jordi Manent.

Reusdigital.cat / Grup de Diaris Digitals de Catalunya