.

.

TOTS 21

El govern espanyol atorga 210.000 euros a la Fundació Miró per a la "consolidació" de la casa-museu

El govern espanyol atorga 210.000 euros a la Fundació Miró per a la “consolidació” de la casa-museu

El Mas Miró tancarà portes dilluns vinent per donar el tret de sortida a la segona fase de rehabilitació de l’interior de la casa d’estiueig de l’artista Joan Miró a Mont-roig del Camp (Baix Camp). Els treballs preveuen l’ampliació d’espais com la cuina, la reforma del terra del menjador i la instal·lació d’un ascensor, així com diverses millores en la visita, entre d’altres. L’actuació durarà entre tres i quatre mesos, i es finançarà amb 210.000 euros aportats pel govern espanyol. La subvenció s’ha concretat aquest dijous durant una reunió de la junta del patronat de la Fundació Mas Miró que ha comptat amb l’assistència de la secretària d’Estat de Turisme, Isabel Oliver.

“Esperem seguir contribuint al manteniment i a la consolidació d’aquest museu, que és un recurs turístic i cultural de primeríssim ordre”, ha expressat Oliver. Així mateix, el president del patronat, Fran Morancho, ha demanat la implicació de totes les administracions en el projecte.

Les obres de la segona fase de la casa d’estiueig de Miró començaran dilluns que ve coincidint amb la temporada baixa de l’equipament. Les obres consistiran en aixecar el terra del menjador i en obrir al públic la cuina, un espai que fins ara no es podia visitar. També s’instal·larà un ascensor que permetrà l’accés a l’interior de la casa noble a les persones amb mobilitat reduïda. A banda, s’incorporarà una projecció audiovisual de benvinguda a l’inici de la visita guiada, així com noves pistes a l’audioguia.

“Solidesa” per al projecte de la casa-museu

El govern espanyol ja va aportar uns 200.000 euros en la primera fase del projecte i amb aquesta segona aportació vol donar “continuïtat” i “solidesa” a la casa-museu de l’artista Joan Miró. La secretària d’Estat de Turisme ha afirmat que el mas de Mont-roig del Camp “és un tresor, senzill, que ens encaixa totalment amb un turisme respectuós amb el medi ambient i amb la nostra manera de viure”. A la vegada, Oliver ha garantit que en els propers anys el Ministeri de Cultura vol continuar contribuint econòmicament amb el projecte, tot i que no n’ha concretat l’import. A més, ha recordat que el logotip de Turespanya és de Miró: “El volem seguir lluint per tot el món”, ha afegit.

El net de Joan Miró, Joan Punyet Miró, ha reivindicat els valors de l’univers mironià que representa l’equipament i ha considerat que conservar el taller de Miró a Mont-roig i els dos de Palma és “un privilegi absolut”. “La garrofa, l’ametlla, l’oliva arbequina, l’oli, el vi negre. Tot això és el cant de la terra i el que feia que Miró anés a pintar quadres surrealistes amb força a París”, ha manifestat. Així mateix, Punyet ha celebrat la implicació de l’executiu de Madrid i ha assegurat que el projecte serà “invencible” si hi ha unitat d’acció entre totes les administracions i agents implicats.

Crida a la implicació de la Generalitat i la Diputació

El president de la Fundació Mas Miró i alcalde de Mont-roig, Fran Morancho, ha tornat a reclamar una implicació més “ferma” de la Generalitat i de la Diputació de Tarragona per fer viable el projecte, ja que els ajuts culturals no són suficients, segons ha alertat. “Encara tenim molt de recorregut. Demano més esforços perquè el projecte es mantingui i sigui una realitat més enllà. Hem de jugar-hi tots”, ha defensat Morancho, qui ha demanat novament la incorporació de la Generalitat a la junta del patronat de la fundació.

Balanç positiu de les novetats de la temporada

A banda, la directora de la fundació, Elena Juncosa, ha celebrat l’èxit de les visites teatralitzades que s’han incorporat aquesta temporada. A més, ha assenyalat que les presentacions de llibres i tasts de vins programats han tingut una bona acollida. Finalment, s’ha ajornat fins a la primavera vinent la posada en marxa del ‘Hall Escape Mas Miró’, un joc d’escapisme situat als espais exteriors del recinte.

ACN. Mar Rovira