.

‘El Magí de les timbales’ protagonitza el cinquè volum de la col·lecció ‘Els Contes del Seguici de Tarragona’, coeditada per l’Associació d’Amics de la Colla Jove Xiquets de Tarragona i Insitu Comunicació, amb el suport de la Diputació de Tarragona. El músic a cavall arriba a la celebració del bicentenari de la primera notícia d’un tarragoní anomenat Magí tocant les timbales dins el seguici. El conte infantil servirà per commemorar-ho.

Aquest cop l’autor dels textos és Jordi Bertran i les il·lustracions van a càrrec de l’Armand, artista que dibuixà l’anterior volum dedicat a la cucafera. Ambdós són creadors que treballen des de la ciutat de Tarragona. Jordi Bertran (Tarragona, 1966) és filòleg, gestor cultural i autor de diferents llibres sobre la festa patrimonial i de dos contes amb protagonistes del seguici: ‘El capità de les il·lusions’ (Columna-Vilatana, 1998) i ‘El Negrito de la pau’, en aquesta mateixa col·lecció el 2013. Actualment Bertran condueix el projecte de Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya a Valls, impulsat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Valls i la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, i alhora és professor associat de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona.

L’Armand (Barcelona, 1978) hi posa els traços i els colors. Començà  com a il·lustrador al Centre d’art i disseny Escola Massana de Barcelona en el cicle de grau superior. El 2002 s’incorporà com il·lustrador al camp editorial. Des d’aleshores es dedica al que li agrada que és crear i dibuixar, i ha participat en una quinzena de projectes. Ideà un prototipus de joc de fusta sobre el fet casteller i des del 2013 impulsa la col·lecció ‘Colors de Festa’, amb volums dedicats a Santa Tecla de Tarragona, la Setmana Medieval de Montblanc, Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Reus, el Sant Joan i les Decennals de la Candela vallenques, o la Mercè de Barcelona. L’Armand va il·lustrar el conte ‘Corre, corre, cucafera!’, en aquesta mateixa col·lecció del seguici.

Ressons de la Guerra del Francès

El títol del nou conte ‘El Maginet de les timbales’ fa referència al moment històric en què, poc després de la terrible guerra del Francès que destruí Tarragona i en delmà la població, es començà a denominar l’únic genet i timbaler supervivent al conflicte amb el renom de ‘Magí de les timbales’. L’home es deia Magí Canals. La història proposa un possible origen que va portar Magí a ser el timbaler.

Així mateix, la col·lecció aporta la voluntat de descobrir a les nenes i als nens, però també als seus familiars, detalls poc coneguts de les Festes de Santa Tecla. En aquest sentit, segons els treballs de restauració realitzats en la dècada dels 90 del segle XX per l’artesà Màrius Folch, les timbales encara conservades, podrien ser perfectament anteriors a la guerra del Francès, aspecte que s’imbrica en l’argument del conte. També es fa referència al fet històric que abans del conflicte militar eren tocades per nens de l’ètnia gitana. De la mateixa manera, l’Armand corona el Magí amb un barret de copa, peça original amb què el músic es cobria el cap fins a l’any 1891.

Els contes es poden trobar a la llibreria Adserà, a la llibreria de la Rambla, a la llibreria la Capona, a la llibreria Abacus. al Patronat Municipal de Turisme al carrer Major, i al local social de la Colla Jove Xiquets de Tarragona.