.

Un moment de l'acte de lliurament del Premi Dow

Un moment de l’acte de lliurament del Premi Dow

El tradicional acte de lliurament del Premi Dow, que ha arribat a la 38ena edició, ha esdevingut un exercici de reivindicació de la indústria química de Tarragona en uns moments d’incerteses motivada per l’acomiadament de treballadors a Celanese, Covestro i Ercros i les reclamacions reiterades de manca de competitivitat pels alts preus de l’energia elèctrica que supoerten i la manca del tercer fil ferroviari, que han tingut la màxima expressió aquesta setmana quan el president de l’AEQT, Jesús Loma-Ossorio, ha mentat el perill del temut “efecte dominó” de tancament de plantes.

Qui més contundent s’ha mostrat ha estat l’alcalde de La Canonja, Roc Muñoz, que ha reclamat “la unió” dels ajuntaments i del sector industrial per defensar la química: “Us proposo que de manera ferma ens posem a treballar com una sola persona per aquesta indústria” perquè “no ens hauríem de tornar a veure per parlar de nou del cost de l’energia”. De manera vehement, Muñoz ha demanat que el preu energètic que paga la química de Tarragona “no sigui l’excusa de les grans multinacionals per invertir al territori”.

L’auditori estava ple d’autoritats locals i representants de patronals empresarials o entitats esportives.

Lorena Chesa, guanyadora del premi

Lorena Chesa, guanyadora del premi

Prèviament, el president de Dow Chemical Ibérica, Anton Valero, sempre molt subtil i diplomàtic, havia afirmat que “hi ha polítiques industrials que no són prou clares”, mentre la indústria “està lluitant per mantenir l’operació de diverses activitats”. Valero es preguntava, a la vista de l’excel·lent rendiment que les facultats tècniques de la URV està donant a l’hora de fornir de professionals la química: “Estem extraient tot el valor de la potència de coneixement?”.

Kepa Díaz de Mendíbil, director del complex de Dow a Tarragona, s’ha dirigit a les primeres files de l’auditori, on hi havia els representants polítics de l’Ajuntament de Tarragona i de la Generalitat, encapçalats per l’alcalde i el delegat del Govern, afirmant que “hi ha barreres com els costos energètics, les infrastructures i la legislació. Són vents que van en contra”, tot i que ha llençat un missatge final d’optimisme.

El Premi Dow 2016 ha estat també un exercici de reconeixemenr de la tasca educativa de la Universitat Rovira i Virgili. Ha recaigut en Loren Chesa, de 23 anys i que va iniciar en 2010 els estudis d’enginyeria química. La seva vàlua ha estat reconeguda en haver estat contractada ja per Dow fa tres setmanes. Els finalistes del premi han estat Ricard Bargalló, Ricard Borrego, Iván Castro, Bárbara Daudé, Pablo Leyenda, Daniel Pardos i Miquel Pastor. La deliberació del jurat ha estat molt renyida.

Dow no només premia l’excel·lència educativa, sinó aspectes com el lideratge u el treball en grup.

L’acte, presidit pel conseller d’Interior, Jordi Jané, ha comptat amb un convidat d’excepció, Heinz Haller, vicepresident executiu i president de Dow Europa, Orient Mitjà, Àfric i l’Índia, que ha defensat els processos competitius i també ha reclamat millores legislatives a Europa.

J. Garcia

/* JS para menú plegable móvil Divi */