.

El Centre d’Entitats d’Altafulla acollirà aquest divendres 27 d’octubre a partir de les 18.30 hores la presentació del llibre ‘Catalanes del IX al XIX’, a càrrec d’una de les autores i editores del llibre, l’altafullenca Montserrat Sanmartí. És una de les activitats que s’emmarquen dintre del programa d’actes per commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre. La resta de coautores del llibre són Carme Sanmartí Roset (també editora), Clara Sanmartí, Ramon Pinyol i Teresa Julio.

Aquesta obra recull un seguit de biografies de dones catalanes que van viure durant aquest període històric i completa un altre llibre, publicat el 2006, sobre catalanes del segle XX. L’obra s’estructura d’acord amb els perfils i les activitats que van desenvolupar les dones, amb una sèrie de categories que centren les 400 biografies: les abadesses, actrius, brodadores, puntaires i modistes, burgeses i propietàries, compositores i interpretes, comtesses de Barcelona, comtesses-reines, escriptores, fetilleres i bruixes, fundadores d’ordes, nobles i pintores. Tot un treball adreçat a desvetllar les trajectòries vitals d’un seguit de dones, com ara la soprano internacional Josefina Huguet Salat, la reina de la Corona d’Aragó Elisenda de Moncada i Pinós, o la fundadora de les germanetes dels ancians desemparats, Santa Teresa Jornet.

Portada del llibre.

L’obra també posa en valor la difícil tasca d’elaborar biografies de dones que hagin tingut una trajectòria vital anterior als anys 70 del segle XX perquè les dones del passat patien una invisibilitat social i reconeguda. El motiu principal d’aquesta invisibilitat prové de les fonts d’arxiu, la matèria principal que nodreix la història. Una matèria que emmiralla l’estructura social del patriarcat.

El llibre que es presentarà la setmana vinent fa una aportació valuosa en aquesta direcció. L’obra sintetitza la bibliografia sobre el tema i també aporta dades inèdites fruit de la recerca directa en les fonts d’arxiu.