.

La família Escrivà-Prim, de Cambrils. Foto: Cedida

Cada estiu, el Parc Samá ofereix als seus visitants un laberint temàtic de plantes de blat de moro, que es conrea durant la primavera i roman obert fins a mitjan octubre. En l’edició d’enguany, el laberint gira entorn a la figura de Miquel Ballester, i va ser inaugurat el passat 18 de juny, en el marc de la Festa dels Indians i el Modernisme.

Visitant 35.000

El passat cap de setmana, el laberint 2022 va aconseguir la xifra de 35.000 visitants. Es tracta de la família Escrivà-Prim, de Cambrils, formada per Joan i Isabel, juntament amb les seves filles Elisenda, Mariona i Violeta, els qui van ser obsequiats amb un passi anual familiar per a gaudir durant tot l’any d’aquest jardí romàntic, creat per Salvador Samà i Torrents, segon Marquès de Marianao, i dissenyat per Josep Fontserè i Mestres en 1881.

Miquel Ballester, un personatge de llegenda

Aquest il·lustre tarragoní va ser un dels pioners en la producció de canya de sucre al Carib. Segons documenta fra Bartolomé de les Cases, va néixer a Tarragona mentre el seu pare residia temporalment en aquesta ciutat, estant al servei del rei Joan II. El protagonista de la IV Festa dels Indians del Parc Samà va exportar el cultiu de la canya de sucre des de Mallorca, l’illa originària de la seva família. Va ser un gran amic de Cristòfor Colom, a qui va acompanyar en el seu segon viatge a Amèrica, i es va convertir en el seu missatger de confiança davant els Reis Catòlics. Va ser nomenat alcaide de la fortalesa de Concepción de la Vega Real, al nord-oest de Isabela la Nova (actual Santo Domingo), i va haver de liderar el seu defensa enfront de l’exèrcit rebel de Francisco Roldán.

Redacció