TOTS 21

Pla general de l’estat en què va quedar la planta d’IQOXE afectada per l’explosió del 14 de gener. Foto: ACN

El jutjat d’instrucció 1 de Tarragona ha dictat auto on acorda l’aixecament del secret de les actuacions de les diligències obertes com a conseqüència de l’explosió produïda a l’empresa IQOXE el passat 14 de gener de 2020 que va provocar la mort de tres persones, vuit persones ferides de diversa consideració i nombrosos danys materials tant a instal·lacions com en edificis de les poblacions del voltant de l’empresa.

La investigació està oberta i es treballa de forma molt exhaustiva tant a nivell policial com judicial, i això comporta que encara no es disposi d’atestat complert de la investigació i que els resultats, en aquests moments, siguin provisionals. Tot i això, per la seva complexitat, s’ha dividit en tres parts: una peça principal i dues peces separades.

La peça principal té per objecte la investigació de l’explosió i de les actuacions posteriors que es van produir. De les diligències i investigacions dutes a terme fins aquest moment, s’investiguen les deficiències detectades en la seguretat, la insuficiència del personal de vigilància, les condicions laborals i defectes en el manteniment de les instal·lacions i la maquinària. De forma provisional els delictes pels que s’emmarca aquesta peça, són els d’imprudència greu amb resultat de mort, lesions, danys i delictes contra el dret dels treballadors.

Les dues peces separades s’obren per fets que no tenen a veure directament amb l’explosió però de la instrucció i dels resultats obtinguts fins el moment se’ns desprenen altres fets delictius. La primera peça separada investiga les actuacions empresarials i administratives en relació a les autoritzacions i llicències per alguns dels seus reactors que van comportar un increment significatiu de la capacitat de producció de l’empresa. De l’investigat fins ara es podria estar parlant, de forma provisional, d’un delicte relacionat amb els estralls.

La segona peça separada investigaria delictes relacionats amb el medi ambient al desprendre’s, fins el moment, que es realitzava una actuació negligent al fer vessaments directes al mar perquè la depuradora no tenia capacitat suficient per tractar la gran quantitat de residus que produïa la fàbrica. Serà l’avançament de la investigació la que fixi la relació de delictes que puguin imputar-se a qui apareguin com investigats, que en aquest moment són, de forma provisional: l’empresa IQOXE com a persona jurídica i dues persones físiques. També es troben personades dotze acusacions particulars i tres acusacions populars.

Satisfacció d’IQOXE

Per la seva banda, IQOXE aplaudeix la decisió del jutge en un comunicat de premsa fet pública aquesta mateia tarda. Els representants legals de la companyia expressen la seva satisfacció per la decisió del jutjat, remarcant que la companyia ho reclamava des de feia mesos. Diuen que això els permetrà tenir coneixement de la instrucció i, per tant, “la possibilitat d’exercir el dret legítim de defensa”. A la vegada, recorden que aquesta mateixa setmana l’empresa presentava un informe elaborat per l’Institut Químic de Sarrià (IQS) i que l’objectiu d’IQOXE “no és un altre que esclarir els lamentables fets ocorreguts el passat 14 de gener”, amb «el convenciment que rebatrà tots els fets que se li imputen”.

Redacció