.

Carles Puigdemont, a l’inici del debat sobre Catalunya de la Universitat de Copenhaguen. Foto: Rafa Garrido

El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha desatès la petició de la Fiscalia i ha decidit no dictar l’euroordre per detenir Carles Puigdemont a Dinamarca.

Llarena considera que la petició de la fiscalia és “raonable” però decideix “posposar-la” perquè creu Puigdemont viatja a Dinamarca per “forçar” que el detinguin. D’aquesta manera, i ja com a detingut o empresonat a l’Estat, podria “justificar” millor una investidura a distància i també podria, com ja han fet d’altres consellers destituïts que són a presó, demanar delegació del vot.

Aquest matí a primera hora, la Fiscalia ha demanat formalment al Suprem que dictés l’euroordre aprofitant l’estada de Puigdemont a la capital danesa per participar d’un debat a la Universitat de Copenhaguen. El ministeri públic volia que les autoritats de Dinamarca detinguessin el president destituït pels delictes de rebel·lió i/o sedició. Llarena va ser el magistrat que el passat 5 de desembre va desactivar una primera euroordre contra Puigdemont i els quatre consellers cessats a Brussel·les dictada per l’Audiència Nacional.

Carles Puigdemont ha aterrat aquest dilluns poc després d’un quart de nou del matí a l’aeroport de Copenhaguen, procedent de Brussel·les, per participar en una conferència a la Universitat de la capital danesa sobre el procés català.

Es tracta de la primera vegada que el president de la Generalitat destituït surt de territori belga, on va arribar-hi a finals d’octubre, un dia i mig després de la declaració d’independència al Parlament, i s’exposa al risc de ser arrestat si la Fiscalia espanyola demana al Tribunal Suprem que s’activi una euroordre de detenció, tal com va avisar el ministeri públic aquest cap de setmana.

Un referèndum a tot l’Estat

Puigdemont ha defensat des de la Universitat de Copenhaguen la via del diàleg per buscar una solució a un “problema polític, no penal”. “Ningú ha proposat que voti tot Espanya, podria ser una solució o una proposta com a punt de partida”, ha assenyalat per després retreure al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que no hagi volgut parlar amb ell. “En democràcia el dret a no discutir no existeix”, ha reblat en el marc del debat sobre Catalunya que se celebra amb normalitat després que el Tribunal Suprem hagi denegat la petició de la Fiscalia per demanar a les autoritats daneses la detenció de Puigdemont. En resposta a les preguntes dels assistents, Puigdemont ha negat que l’independentisme es vinculi amb el populisme i ha carregat contra l’estat espanyol per actuar amb “venjança”.

L’advocat de Puigdemont a Barcelona, Jaume Alonso-Cuevillas, va admetre que el risc de detenció era “bastant alt” si sortia de Bèlgica.

En sortir per la terminal d’arribades de l’aeroport de Copenhaguen, Puigdemont ha preferit no fer cap declaració malgrat les desenes de periodistes que l’esperaven i li preguntaven per la visita, per l’euroordre i pel perill de ser detingut. El president cessat ha arribat procedent de Brussel·les en un vol de Ryanair, acompanyat per dues persones de la seva estricta confiança. Allà l’esperava un catalanodanès conegut del seu entorn, que l’ha acompanyat fins a un vehicle, amb matricula de Dinamarca, que l’ha portat fora de l’aeroport. A més, una dona que algunes fonts apuntes que seria de la policia danesa, també ha pujat amb ell al cotxe.

La gran expectació mediàtica que ha despertat la seva arribada ha fet que la gran quantitat de premsa i càmeres presents acabessin bloquejant la porta quan Puigdemont volia sortir de l’aeroport. La policia aeroportuària ha hagut d’intervenir lleument per forçar la porta automàtica i que Puigdemont i els periodistes poguessin seguir el seu camí.

Un cop al cotxe, ha abandonat les dependències de l’aeroport, disposat a participar en el debat de la Universitat de Copenhaguen.