TOTS 21

Gran mestre de les xarxes, Puigdemont ha aprofitat el seu compte de twitter per abonar la tesi de la seva posada en llibertat amb una piulada cap a les 17:25 hores on es podia lleigr ‘Ens veiem en una estona. Gràcies a tothom!’.

El jutge de Sàsser ha decretat la llibertat de l’expresident Carles Puigdemont i ha marcat per al 4 d’octubre la vista sobre l’euroordre. Així ho ha explicat des de Sàsser el cap de l’oficina de l’expresident, Josep Lluís Alay. Segons ha explicat, el lletrat ha decidit que Puigdemont sigui posat en llibertat de forma «immediata» sense cap mesura cautelars. «És lliure de moure’s per Sardenya i de marxar», ha explicat. Alay no ha precisat si el 4 d’octubre declararà en persona o per videoconferència. «Podria marxar cap a Brussel·les ara mateix», ha dit.

‘Espanya mai perd una oportunitat de fer el ridícul’

Enmig d’una gran expectació mediàtica, Puigdemont ha sortit a peu del recinte penitenciari i ha assegurat que «Espanya mai perd una oportunitat de fer el ridícul» Puigdemont també ha dit que la decisió del TGUE era «claríssima» sobre la suspensió de les euroordres. 

Carles Puigdemont al sortir de la presó de Sàsser. Foto: Miquel Codolar

Alsina agraeix l’ajut de les autoritats de Sardenya i l’Alguer 

Per la seva banda, la consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha agraït en nom del Govern el suport de les autoritats de Sardenya i l’Alguer i ha confirmat Puigdemont reprendrà la seva agenda a l’illa italiana ara que ja ha sortit de la presó. Segons Alsina, les autoritats els han ajudat molt i han estat al seu costat «des del primer moment». La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha destacat que en aquests moments Puigdemont «és un home lliure en una Europa lliure». Alsina i Borràs han fet aquestes declaracions després d’acompanyar Puigdemont en la sortida de la presó.

«El president surt com va entrar, convençut que no hauria hagut d’entrar i convençut en seguir defensant el que diu la UE i que de vegades la justícia espanyola no entén», ha afirmat Alsina, que ha celebrat que la justícia italiana no ha «fallat», com tampoc van fer-ho la belga o l’alemanya.

La responsable d’Acció Exterior ha agraït les autoritats de Sardenya i de l’Alguer i ha explicat que Puigdemont continuarà l’agenda prevista amb un gran acte de «diplomàcia cultural» i mantenint l’agenda institucional.

Alsina ha apuntat que des del primer moment de la detenció, el seu Departament es va «activar» i va fer gestions perquè totes les persones implicades tinguessin clar què estava passant per «moure fitxa».

La consellera també ha criticat que la detenció és un «incompliment explícit» de les recomanacions del Consell d’Europa de no «polititzar» la justícia.

«Ha gaudit d’un tracte exquisit»

Segons ha explicat Laura Borràs, Puigdemont ha deixat la presó acompanyat del president de Sardenya i del president del parlament sard. «Ha gaudit d’un tracte exquisit, ell mateix ha donat les gràcies als funcionaris de presons», ha dit Borràs, que ha justificat que l’expresident ha marxat per resoldre qüestions amb els advocats.

En la mateixa línia que Alsina, ha carregat contra la decisió del jutge Pablo Llarena i ha lamentat que «malauradament» sigui una «tradició» haver d’anar a fer visites a presons.

Per la seva banda, la secretària general adjunta i portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, i l’eurodiputada Diana Riba també s’han desplaçat a l’Alguer per donar suport a Puigdemont.

Des de les portes de la presó, Riba ha recordat que Puigdemont tenia «tota la immunitat» per dilluns acudir a les sessions previstes del Parlament Europeu i ha afirmat que durant el dia han estat en contacte amb els diferents grups parlamentaris. «A partir d’ara podrà moure’s lliurement», ha celebrat.

ACN