.

L’estudi ‘Som joves’ de l’equip Dafits de la URV analitza l’acció d’aquest col·lectiu de la ciutat i referma l’interès de l’Ajuntament a promoure espais de recerca i anàlisi de la realitat juvenil

L’estudi ‘Som joves’ de l’equip Dafits de la URV analitza l’acció d’aquest col·lectiu de la ciutat i referma l’interès de l’Ajuntament a promoure espais de recerca i anàlisi de la realitat juvenil

El jovent de Tarragona es manifesta i participa de forma molt diversa, tendència que s’ha accentuat després del 15M. Aquesta és una de les principals conclusions de l’estudi Som Joves, impulsat en el marc del Pla Local TarragonaJove de la Conselleria de Joventut, i presentat aquest dimarts en roda de premsa per la consellera de Joventut, Ivana Martínez.

L’estudi, supervisat i amb la direcció científica de l’equip DAFITS de la Universitat Rovira i Virgili, format per la investigadora María Offenhenden i la doctora Montserrat Soronellas, analitza de forma qualitativa l’organització de la participació juvenil a la ciutat. Tot plegat, mitjançant 32 entrevistes individuals a nois i noies d’edats compreses entre els 17 i els 30 anys i dos grups focals.

L’estudi continua la línia investigadora engegada l’any 2006 pel treball Soc Jove, estudi qualitatiu sobre la Joventut a Tarragona, també impulsat per la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament, en el marc del Pla Local de Joventut. D’aquesta manera es ratifica l’interès de la Conselleria a promoure espais de recerca i anàlisi de la realitat juvenil.

L’estudi conclou que el jovent de la ciutat desitja una Tarragona més participativa, activa, accessible i justa. El teixit associatiu és, especialment després del 15M, ric, divers i dinàmic, en constant transformació.

El jovent també considera que pot aportar enara més a la ciutat si obtenen un major reconeixement i suport de l’Adjuntament. En aquest sentit, demanen a l’administració que els empoderin per contribuir millor al projecte de ciutat. En aquest sentit, aposten per un nou marc de relació entre les entitats i l’administració local per contribuir a potenciar, dinamitzar i visibilitzar el paper del jovent en la construcció col·lectiva de Tarragona.

L’estudi també aprofundeix en la composició dels moviments juvenils, en els quals es detecta la presència de molts joves que no resideixen a la ciutat. Tanmateix, s’alerta d’una composició interna molt homogènia i de l’existència d’una fragmentació socioterritorial. En la balança positiva, s’ha constatat l’existència d’accions col·lectives que des del centre de la ciutat es projecten cap als barris.

Els resultats de l’estudi es podran consultar en dos formats. D’una banda, la recerca etnogràfica dirigida per Offenhenden i Soronellas i, d’altra banda, el projecte audiovisual Cròniques d’una joventut, retrats de l’acció col·lectiva, dirigit per l’antropòloga i comunicadora Anna Fonoll.