TOTS 21

El president del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Rafael Ruiz, durant la descoberta al Passeig Arqueològic de la placa commemorativa lliurada pel Grup de Ciutats en motiu dels 20 anys de Tàrraco Patrimoni Mundial. Foto: Ajuntament

El president del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Rafael Ruiz, ha reclamat aquest divendres que Tarragona tingui un consorci entre les diferents administracions per gestionar de manera eficient el patrimoni romà de Tàrraco. El també alcalde d’Eivissa ho ha defensat durant l’entrega del Premi Tàrraco, un reconeixement que Tarragona fa anualment a una persona o col·lectiu per la seva defensa del patrimoni, i que enguany ha estat atorgat al grup en un acte dut a terme al saló de plens en presència dels portaveus dels grups municipals. Ruiz ha remarcat que en moltes ocasions els ajuntaments es queden sols a l’hora de vetllar per la conservació dels monuments i ha afirmat que «no hi ha un acompanyament com caldria de les administracions autonòmiques i estatals».

Sobre la qüestió, el batlle tarragoní Pau Ricomà, ha recordat que la llei a dia d’avui no permet fer consorcis, com els que tenen Eivissa o Mèrida, i ha apuntat que cal buscar alternatives. L’opció que està explorant Tarragona és la d’una taula de gestió amb la Generalitat i l’Estat, però de la qual en quedarien fora municipis que també tenen monuments de Tàrraco, com Constantí, Altafulla o Roda de Berà.

El president del Grup Ciutats Patrimoni de la Humanitat, Rafael Ruiz, recollint el premi. Foto: Ajuntament

Una xarxa de ciutats per afrontar de forma comuna els reptes del present i del futur

Centrats en clau institucional, Ricomà ha fet un recorregut per la història de Tarragona com a Patrimoni Mundial i el que va significar per a la ciutat la declaració de l’any 2000, per destacar després la importància de ser una de les quinze úniques ciutats Patrimoni Mundial de l’Estat i l’única de Catalunya. “Formar part del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat –ha afegit- ens suposa una gran oportunitat i el reconeixement del Grup amb el Premi Tàrraco és una mostra d’amistat i de com, en qualsevol de les circumstàncies que puguem viure en el futur, la xarxa de treball i sobretot d’amistat entre ciutats s’ha de mantenir sempre”.

Seguidament, el tinent d’alcalde de Patrimoni, Hermán Pinedo, ha llegit la glossa del premi, en què s’ha destacat el reconeixement a “la defensa del patrimoni històric i cultural de la ciutat de Tarragona mitjançant projectes i propostes comunes que han enriquit el nostre patrimoni; la promoció i la difusió del patrimoni històric de Tarragona; la contribució del Grup a la divulgació, l’accessibilitat i la sostenibilitat de les ciutats patrimoni amb noves estratègies comunes; i el paper fonamental que el Grup ha tingut durant la pandèmia, contribuint a l’activació i la recuperació de la nostra ciutat”.

Finalment, Ruiz, ha volgut expressar l’honor que suposa per al Grup rebre aquesta distinció i ha destacat els projectes que s’han iniciat per fer front a la pandèmia, sobretot l’Observatori Turístic. Alhora ha subratllat que “el Grup és una xarxa única, declarada d’interès públic per la seva trajectòria i que ens dona a les ciutats l’oportunitat de fer front, de manera comuna, a objectius i problemes que no són els mateixos a cada ciutat”. “És un orgull i un s’emociona quan, en un dia com el d’avui, l’Ajuntament de Tarragona reconeix la visió que van tenir els primers alcaldes que van fundar aquesta organització” ha conclòs Rafael Ruiz, abans de signar en el llibre d’honor de la ciutat.

ACN – Redacció