.

La plaça de la UNESCO de Tarraco. Foto:Tarragona21

El president del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat i alcalde de Mèrida, Antonio Rodríguez Osuna, ha considerat “fonamental” que hi hagi un ‘passaport de vacunació’ per a poder reactivar el turisme. En aquest sentit ha recalcat que la “sensació se seguretat” que tindran els països que pertanyen a la UE “serà molt major” i ha afegit que les exigències d’aquests passaports haurien de ser reclamades al turista transoceànic que pogués arribar.

En una entrevista en Antena 3 recollida per Europa Press, Rodríguez Osuna ha apuntat que la qüestió del ‘passaport de vacunació’ és un assumpte que haurà de valorar el Govern d’Espanya i els governs de la Unió Europea i davant la qual el Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat d’Espanya estarà “totalment d’acord”.

En el cas del conjunt del Grup de Ciutats Patrimoni de la Humanitat el turisme internacional representa al voltant del 50 per cent, encara que hi ha altres com Eivissa en la qual suposa més del 60 per cent. En el grup d’entorn del 50 per cent es troba, segons ha apuntat Osuna, ciutats com Santiago de Compostel·la, Tarragona i Còrdova; a San Cristóbal de La Laguna, Toledo i Salamanca el turisme internacional té un pes d’entorn del 35 i el 15 per cent i en un percentatge del 25 per cent estarien ciutats com Mèrida i Càceres.

Els estats de la UE discrepen sobre el ‘passaport’ i prioritzen crear un certificat ‘per motius mèdics’

Pel que fa a l’escenari general del debat, els estats de la Unió Europea discrepen sobre l’ús d’un “passaport de vacunació” de la covid-19 per viatjar i per ara prioritzen la creació d’un certificat “per motius mèdics”. Els ministres d’afers europeus es van reunir aquest passat dilluns per parlar sobre aquesta qüestió, però de moment no hi ha consens entre les capitals. Segons el vicepresident de la Comissió Europea per a les relacions interinstitucionals, Maros Sefcovic, els governs primer volen crear el certificat i un sistema digital d’intercanvi de dades de vacunació amb finalitats mèdiques. “Més endavant podria tenir altres usos”, ha avançat Sefcovic, que veu possible reclamar un certificat de vacunació per viatjar, però només com a alternativa a la PCR.

“Un certificat es podria afegir als requisits”, ha puntualitzat. En qualsevol cas, la CE ha garantit que tots els ciutadans conservaran el dret a la lliure circulació a la UE estiguin o no vacunats.

Des de meitats de desembre, la Unió Europea estudia la creació d’un certificat europeu de vacunació, però de moment està centrada en l’homologació de la vacunació per motius mèdics abans de decidir si es pot utilitzar com a requisit per viatjar al bloc europeu.

Redacció – ACN