.

.

TOTS 21

El president del Govern, Pere Aragonès, i el diputat de la CUP Carles Riera, abans de començar el ple al Parlament del 3 de novembre. Foto: Bernat Vilaró

Nova proposta del Govern a la CUP per aprovar els pressupostos del 2022. L’executiu ha proposat als anticapitalistes no invertir en el projecte BCN World (Hard Rock) als comptes de l’any que ve, i no tirar endavant la candidatura pels Jocs d’Hivern fins que no s’hagi realitzat la consulta, prevista pel 2022. A més, el nou document inclou la retirada de la Generalitat de les causes contra manifestants si no se n’acredita l’autoria de les lesions. La CUP ha enviat avui a les seves bases el document que debatran el cap de setmana per si presenta esmena a la totalitat als comptes: «Tenim el compromís del Govern que la partida de Hard Rock i la dels treballs per la candidatura dels JJOO seran retirades dels pressupostos», s’hi detalla.

L’última proposta d’acord que el Govern ha enviat a la CUP inclou tres novetats respecte les anteriors. D’una banda, en l’àmbit policial, l’executiu accepta retirar les acusacions particulars que havia presentat en set casos arran dels aldarulls del 30 de gener del 2018, per la no investidura de Puigdemont.

De la mateixa manera, proposa iniciar un procés de revisió «sistemàtica» de tots els procediments oberts en què hi ha acusació particular de la Generalitat. Es faria efectiva la retirada dels casos en què «no es constati lesió de cap treballador o treballadora públic o no se’n pugui acreditar l’autoria».

A més, el Govern es compromet a canviar el paper de la Brimo als desnonaments, i a rebaixar les ràtios en educació, a banda d’internalitzar el servei del 061 -tal com ja consta a la llei d’acompanyament aprovada per un Consell Executiu extraordinari, i presentada aquest migdia a Palau.

Ni Hard Rock ni Jocs

D’altra banda, la proposta del Govern també recull dues reivindicacions socials que han comptat amb el beneplàcit dels anticapitalistes. La primera fa referència als Jocs Olímpics d’Hivern. S’inclouria una disposició addicional a la Llei de Pressupostos per al 2022 que inclogui que la Generalitat no formalitzarà «cap candidatura fins que no s’hagi realitzat la consulta ciutadana sobre aquest projecte prevista durant l’any 2022».

La segona té a veure amb el projecte del Hard Rock Cafè al Camp de Tarragona. S’inclouria una disposició addicional que establiria que la Generalitat «no assumirà, en cap cas, cap cost» en concepte del projecte de BCN World.

Sigui com sigui, els dos documents evidencien les diferències que encara hi ha entre les dues parts. D’una banda, el Govern insisteix en la seva última proposta que els pressupostos son «un clar canvi de rumb» i «una eina útil per a la recuperació social i econòmica del país».

Al seu torn, la CUP apunta que els seus «esforços», en canvi, «no han obtingut la resposta desitjada per aconseguir el gir necessari», tal com consta al document que ha avançat ‘La Vanguardia’ i que ha després han enviat els anticapitalistes a tota la premsa.

Els més expansius?

Al seu document, la CUP posa en dubte que els pressupostos pel 2022 siguin, ara mateix, «els més expansius de la història», tal com sí que defensa el Govern. La formació de Dolors Sabaté sosté que els comptes no son els que «mereix la majoria popular i treballadora», i apunta que «venen condicionats pels objectius d’estabilitat imposats per l’Estat i la troika».

Els cupaires assenyalen que la xifra real està «molt llunyana a la inicialment anunciada». I és que, per la CUP, realment només quedaran uns 88 MEUR per a fer «polítiques noves», ja que cal treure-hi els Fons Next Generation, la partida prevista per la covid-19 (705 MEUR), els 336 MEUR d’increment del sou dels funcionaris, i els 200 MEUR que cobririen el dèficit del transport púbic.

Esmena a la totalitat?

La darrera proposta del Govern no ha convençut la CUP. Les assemblees territorials dels anticapitalistes decidiran aquest cap de setmana si es decanten o no per presentar una esmena a la totalitat als comptes. Tot apunta que serà així, si bé les bases podrien emplaçar el grup parlamentari a continuar negociant. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja ha insistit aquest migdia que l’executiu vol negociar «sense terminis» amb els anticapitalistes, que manté com a «única prioritat».

Tot i això, caldrà veure si el conseller d’Economia, Jaume Giró -independent fitxat per Junts-, manté que només vol buscar l’entesa amb els cupaires -el president, Pere Aragonès, només preveu aprovar els comptes amb la majoria independentista que el va investir-, o si pel contrari obre la porta a parlar amb el PSC-Units. Els socialistes s’ofereixen a aprovar els pressupostos «a canvi de res». En aquest cas, però, la majoria independentista del 52% quedaria debilitada, tal com admeten des de Palau.

ACN