.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Foto: Congrés dels Diputats 

El govern espanyol no ha aconseguit aquest dijous convalidar el decret de romanents dels ajuntaments, que ha topat amb el ‘no’ del PP, Cs, Vox, ERC, JxCAT, CUP, PNB, Bildu, Compromís, BNG, i CC. PSOE i Podem s’han quedat sols defensant el que la ministra d’Hisenda, Maria Jesús Montero, ha definit com un “mecanisme voluntari” que és “l’única” via perquè els ajuntaments puguin accedir als seus propis superàvits. Segons Montero “no té sentit” que el Congrés hagi furtat als alcaldes decidir si els interessa o no acollir-s‘hi. El decret ha quedat rebutjat amb 156 vots a favor i 194 en contra.

El decret de romanents dels ajuntaments establia un sistema que permetia que els consistoris accedissin a 5.000 MEUR dels seus propis superàvits a canvi de cedir a l’Estat la resta dels seus estalvis durant un termini de 10 anys a partir del 2022.

Podem finalment ha votat a favor després d’assolir un acord amb l’executiu espanyol perquè el 60% del fons de 5.000 MEUR, és a dir 3.000, es repartissin amb criteris poblacionals.

Des de la tribuna la ministra d’Hisenda ha insistit que el govern espanyol posava en marxa d’aquesta manera “l’únic” mecanisme de què disposa perquè i ha negat taxativament que l’executiu necessiti els diners dels ajuntaments perquè té accés als mercats per rebre diners amb interès negatiu.

“Els que parlen de furt, de confiscació i en paraules gruixudes l’únic que persegueixen com sempre és el desgast pel desgast, fer inútil la política” i per tant “no s’hi pot comptar”. “Portar els romanents a disposició dels ajuntaments és un intent d’ajudar per part d’aquest executiu”, ha dit.

Pocs minuts abans de l’inici de la sessió el PNB ja ha anunciat el seu ‘no’ perquè “les converses mantingudes amb el govern no han estat suficients per superar les diferències preexistents”. Fonts del ministeri d’Hisenda admetien abans del debat que l’executiu perdria aquesta votació. “Hem negociat fins l’últim minut, però no podem oferir més”.

Carles Pellicer considera que s’ha guanyat el pols a l’Estat

L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, que s’ha desplaçat aquest dijous al matí al Congrés, ha considerat que el grup de batlles contrari a aquesta proposta, del qual en forma part com un dels impulsors, ha guanyat el pols a l’Estat.

Pellicer considera que “el Govern de l’Estat no ha actuat amb diàleg ni consens. I ara caldrà refer-ho tot. Reclamem un nou decret, i que arribi el més aviat millor, perquè les necessitats econòmiques i socials de la ciutadania són urgents avui i ara. Si poguéssim disposar-ne, el Pla de Reactivació Econòmica i Social podria ser molt més potent”. I afegeix que “la proposta que s’ha debatut avui és una ingerència a l’autonomia municipal”. Així, doncs, l’Ajuntament de Reus demana a l’Estat la llibertat d’actuació respecte als romanents de tresoreria de 2019, i que arribi a través d’una proposta clara, que escolti les sensibilitats del món local, que s’impulsi ràpidament i amb consens, per tal de poder tirar endavant accions a favor de la ciutadania.

Són més d’una trentena els municipis que exigeixen a la Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) i al Ministeri d’Hisenda la rectificació immediata de l’acord, així com iniciar de noves negociacions. I reivindiquen els acords assolits per unanimitat a la FEMP per reclamar a Govern d’Espanya que arbitri un sistema d’ajudes a tots els ajuntaments que permetin fer front a les dificultats econòmiques ocasionades per la crisi sanitària.

ACN – Redacció