.

Imatge virtual del projecte de recuperació ambiental del frontal marítim de La Pineda ‘Cal·lipolis Next Generation’, que rebrà 5 milions d’euros.

El govern espanyol ha acordat amb les comunitats autònomes destinar 615 milions d’euros de fons Next Generation a 169 projectes de sostenibilitat turística de tot l’Estat. Les inversions a Catalunya impactaran en 19 destinacions turístiques, 4 a la demarcació de Barcelona, 7 a la de Girona, 3 a la de Lleida i 5 a la de Tarragona i sumen 69,7 milions d’euros. El secretari d’Estat de turisme, Fernando Valdés, ha apuntat que les inversions busquen potenciar les destinacions turístiques per mantenir l’Estat en el lideratge de les destinacions. Els 169 projectes han estat seleccionats d’un total de 506 sol·licituds presentades. Els diners les gestionaran les entitats que els han sol·licitat.

A la demarcació de Tarragona (que rebrà en total 20 milions d’euros), la Diputació rep 5 milions d’euros per a l’extensió de la via verda entre Tortosa i Sant Carles de la Ràpita. L’ampliació de la Via Verda del Val de Zafán és un projecte que lidera la pròpia Diputació en col·laboració amb els ajuntaments de Tortosa, Roquetes, Amposta i la Ràpita, i vol ampliar la Via Verda Verda entre aquests municipis del Baix Ebre i el Montsià (23,74 km), amb un pressupost de 6,3 M€. L’objectiu de la iniciativa és incrementar el valor afegit de la Via Verda del Val de Zafan, reforçant la seva capacitat competitiva amb el desenvolupament dels trams d’enllaç pendents fins al Delta de l’Ebre.

Es preveuen dos nous trams ciclables entre Tortosa i la Ràpita; l’execució del projecte de millora de la mobilitat a l’entorn urbà d’Amposta i del projecte per al desplegament de la fibra òptica; la senyalització intel·ligent i la sensòrica al llarg dels nous trams, i la millora de l’accessibilitat per l’eliminació de les barreres a la N-340, AP-7 i la C-12. Un projecte que es complementaria amb futures fases, que es proposarien en les convocatòries d’aquests fons europeus de 2022 i 2023.

A Amposta l’ajuntament en rep per a la rehabilitació de les Cases del Castell.

A Salou, l’ajuntament rep recursos per a la renaturalització i restauració de parcs, places i espais públics i per l’Avinguda Carles Buigas.

A Sant Carles de la Ràpita l’ajuntament rep recurs per a la creació d’un Smart Center i la restauració de l’encreuament del Canal Carles III.

A Vila-seca (5 milions d’euros), per a la millora del Passeig Marítim de la Pineda, per als nous equipaments de turisme actiu i per a la millora d’equipaments a la platja.

A la demarcació de Barcelona, l’Ajuntament de Manresa rebrà recursos per a la renaturalització del riu Cardener, la instal·lació d’una nova xarxa de sensors de soroll i la creació d’una zona d’autocaravanes.

L’Ajuntament de Santa Susanna rebrà recursos per a la millora ambiental, l’accessibilitat i els serveis a la Platja de Llevant. També per a la millora de la Platja de les dunes i la reordenació del Front Marítim i un sistema de lloguer per a bicicletes.

El Consell Comarcal del Berguedà s’encarregarà de la creació d’un centre d’acollida d’esportistes en general i ciclistes en particular. També de la creació d’un Ecoparc al riu Llobregat, la Ruta del Carrilet, i la creació de l’experiència immersiva al patrimoni industrial i cultural del Llobregat.

La Diputació de Barcelona també crearà i adequarà itineraris no motoritzats i sistemes d’enllumenat eficient, a més d’activar mesures per al foment del turisme actiu.

A Girona, el consorci de vies verdes de Girona rebrà recursos també per a la via verda de Sant Joan de les Abadesses a la Vall de Bianya, la implantació d’un carril bici entre Garrigàs i Arenys d’Empordà, la connectivitat entre el Vall del Ter i el de Llémena, i l’ampliació de l’enllumenat públic a la via verda de Queralt.

A la Garrotxa el Consell Comarcal rebrà recursos per a la restauració d’espais naturals, un pla de foment de la mobilitat a peu i en bicicleta i vehicle elèctric i també per al transport públic de turistes que visiten la Garrotxa.

L’Ajuntament de Roses rebrà recursos per a la gestió dels accessos al Parc Natural de Cap de Creus i la creació d’un espai d’interpretació i educació ambiental del parc, a més de punts de recàrrega elèctrica per a vehicles.

L’ajuntament de Girona rebrà recursos per a l’habilitació del camí fluvial del Ter, l’enllumenat públic de l’entorn de Santa Eugènia, i un pla per fer valdre la gastronomia de Girona.

L’Ajuntament de Lloret de Mar rebrà recursos per a la rehabilitació sostenible del Mercat Municipal, la creació del nou espai ‘El Barman de Meningway’ i la digitalització per a la formació turística.

El Consell Comarcal del Ripollès rebrà diners per a l’aparcament i la zona de recollida de visitants, l’àrea d’autocaravanes per a escaladors i senderistes, i la digitalització de l’espai museogràfic de la colònia Llaudet.

A Sant Feliu de Guíxols l’ajuntament rep recursos per a la rehabilitació del monestir de Salt Feliu de Guíxols per a la millora de l’eficiència energètica, el sistema d’energia renovable a l’aparcament del Museu Thyssen i la restauració ambiental del Passeig de l’Art.

A Lleida, la Diputació rep recursos per a la creació de la via verda de la Noguera Baixa i de les vies blaves Camí del Segre i el Cardener.

L’Ajuntament de la Vall de Boí rep recursos per a la creació d’un sistema de mobilitat sostenible al parc nacional, la creació de l’outdoor parl de Vall de Boí, i la creació de l’experiència turística accessible al conjunt romàntic Patrimoni Nacional.

A Rialb, el consorci rep recursos per a la creació d’un centre d’acollida i tecnificació de l’activitat de l’escalada a Peramola, els accessos a l’embassament de Rialb, i l’adequació d’una via blava al marge de l’embassament i la creació de miradors a Oliana.

ACN