.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha estat avui a Tarragona. Foto: Eloi Tost

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha defensat que IQOXE torni a produir aviat per no afectar les altres empreses del polígon petroquímic de Tarragona, que depenen del seu òxid d’etilè. Chacón s’ha reunit aquest dilluns amb representants de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) i alcaldes del Camp de Tarragona.

La consellera ha indicat que la normativa de seguretat empresarial de la Generalitat “és més restrictiva que l’europea” i que IQOXE no tornarà a l’activitat si l’empresa no és segura. També ha assenyalat que l’expedient informatiu obert per esclarir les causes de l’explosió va a poc a poc perquè hi ha informació que només té la investigació judicial.

La consellera ha proposat avui als representants dels municipis de l’àrea del polígon petroquímic de Tarragona “elevar al Parlament Europeu una revisió de la directiva relativa al control dels riscos inherents als accidents greus en què intervinguin substàncies perilloses” (coneguda com directiva Seveso). En una reunió en què també han participat els representants de l’Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), la consellera ha advertit que, més enllà de les causes de l’accident d’IQOXE, cal buscar mesures que minimitzin les afectacions que qualsevol incident pugui generar fora del perímetre de les instal·lacions químiques considerades de risc.

La titular d’Empresa i Coneixement ha assenyalat que l’increment de la seguretat de la indústria química és un tema prou rellevant perquè es treballi de manera comuna i harmonitzada al conjunt d’Europa. “La normativa catalana ja és més exigent que l’europea, però l’accident del passat 14 de gener ha revelat que hi ha aspectes relacionats amb la gestió de la informació o la transparència en què podem avançar molt gràcies a les noves tecnologies, i així millorar la prevenció d’accidents”, ha detallat.

Per això, ha demanat consensuar amb tota la societat tarragonina aquelles mesures que puguin contribuir a minimitzar el risc i a millorar la seguretat per al polígon petroquímic de Tarragona i el seu entorn, perquè després puguin ser defensades i preses en consideració, juntament amb l’opinió de tècnics i figures reconegudes d’àmbit internacional, a l’Eurocambra per a la seva posterior aplicació a totes les instal·lacions químiques d’Europa. Chacón ha convidat tots els participants a fer les seves aportacions i propostes, i ha posat a la seva disposició tots els instruments del Govern per portar els resultats al Parlament Europeu.“Volem ser proactius, de manera que des de Tarragona es lideri la reforma de la directiva Seveso”, ha resumit.

A més d’impulsar la reforma de la directiva Seveso, Chacón ha anunciat que el Govern posarà en marxa els mecanismes per fer arribar al Parlament Europeu una proposta de resolució per tal que la UE estableixi a Tarragona un centre de recerca avançada en matèria de seguretat a les indústries petroquímiques.

Expedient informatiu en tramitació

Pel que fa a IQOXE, Chacón ha explicat que se segueix treballant en l’expedient informatiu que ha de determinar les causes de l’accident, tot i que el secret sumarial establert per la investigació judicial limita, de moment, l’accés a part de la informació del cas. La consellera ha anunciat que no s’autoritzarà cap més instal·lació de la mateixa tecnologia que la del reactor sinistrat fins que s’hagin aclarit definitivament els motius que van ocasionar l’explosió.

A més, Chacón ha detallat que tant aquesta instal·lació com la planta de producció d’òxid d’etilè hauran de passar una auditoria per part d’una empresa autoritzada que validi que es troben en condicions de producció o, en cas contrari, indiqui què cal modificar o corregir, i que inclourà mesures addicionals de seguretat. Posteriorment, es procedirà a elaborar el preceptiu Dictamen de Seguretat (que inclou les inspeccions periòdiques als equips). Un cop se superin tots aquests procediments i es verifiquin les mesures addicionals de seguretat, s’autoritzarà la posada en funcionament de la planta.

Eloi Tost – Redacció