.

.

TOTS 21

Imatge de la roda de premsa de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tarragona, sobre els pressupostos del 2022, amb el responsable de Serveis Centrals, Jordi Fortuny, davant del micròfon. Foto: Eloi Tost

El govern de Tarragona (ERC, JxTgn, CUP i un no adscrit) ha expressat la seva “perplexitat” després que la portaveu d’ECP, Carla Aguilar, hagi votat negativament als comptes en la comissió informativa d’aquest dijous. Aguilar, a més, ha enviat un comunicat a títol personal en el qual ha deixat entreveure que també hi votarà en contra en el plenari previst, a priori, pel proper dia 30. Des de l’executiu han apuntat que “més de dos terços” de les peticions dels comuns estan recollides als comptes i han demanat “explicacions” a Aguilar, ja que donaven per fet que hi votaria a favor després de setmanes de negociacions. Ara, el govern local assegura que estudiarà els escenaris per decidir quin camí adopta per tenir pressupost pel 2022.

“Tenim sorpresa i perplexitat. El pressupost l’hem fet de manera conjunta amb l’equip d’ECP. Hem negociat moltíssimes de les partides. De les 70 o 80 que ens van demanar, se’n van incloure 60, més de dos terços”, ha afirmat el portaveu d’ERC, Xavier Puig. Des de Junts per Tarragona, Dídac Nadal ha apuntat que “hi havia hagut reunions de treball i estem sorpresos perquè no hi ha hagut cap explicació ni argument”. “ECP no està prenent les decisions adequades”, ha afegit. Eva Miguel (CUP) ha valorat que els comptes són “una resposta d’esquerres a la crisi” i ha destacat les “trobades amb caire d’entesa”, a més de detallar partides de caire social que no es podran executar si els comptes no tiren endavant. Finalment, el conseller no adscrit Hermán Pinedo ha demanat a Aguilar “que pensi en Tarragona i deixi enrere interessos personals”.

Per la seva banda, a títol personal Carla Aguilar ha enviat un comunicat en el qual ha assenyalat que en els darrers dies ha rebut “pressions per tot arreu” per influir en el sentit del vot. Després de diverses negociacions amb l’executiu, aquest passat dilluns els progressistes van fer una assemblea amb la militància per determinar el sentit final del vot al plenari. Però van fer la reunió per separat: En Comú Tarragona va estar majoritàriament a favor dels comptes i Podem Tarragona s’hi va pronunciar unànimement en contra.

Davant la divisió interna, aquest dimecres les coordinacions de les dues formacions i la mateixa Aguilar es van reunir. Segons ha explicat la consellera, la decisió final va ser la de sumar els vots de les dues assemblees, amb la qual cosa s’imposava la visió de Podem Tarragona de rebutjar els pressupostos. Una solució que no ha agradat gens la militància d’En Comú. De fet, dilluns Aguilar va ser present a l’assemblea dels comuns i es va abstenir, en una votació en la qual únicament van votar-hi els militants presents a l’acte, a diferència de l’assemblea de Podem on es van acceptar vots delegats. Això, a la pràctica, ha estat decisiu un cop es van comptar les butlletes de manera unificada.

El PSC, a l’expectativa

Paral·lelament, el PSC –principal grup de l’oposició- ha reclamat al govern que “d’una vegada” s’adoni que “no té majoria absoluta”. La seva portaveu, Sandra Ramos, ha demanat a l’executiu que negociï partides amb tots els grups i que “faci política”. A més, ha lamentat les pressions exercides sobre Carla Aguilar. “Exigeixen explicacions i enganyen dient que s’han inclòs propostes que no s’han inclòs”, ha dit. A més, ha criticat el govern per no haver previst la situació i ha denunciat la “improvisació constant a l’hora de governar i gestionar qualsevol situació política que es presenti”.

Eloi Tost