.

.

TOTS 21

Ja són 12 les barraques restaurades gràcies a la col·laboració entre el GEPEC, el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV Muntanya Roja

Ja són 12 les barraques restaurades gràcies a la col·laboració entre el GEPEC, el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV Muntanya Roja

Dissabte 28 de setembre, un grup de 21 persones voluntàries, sota la direcció d’un mestre marger, van restaurar una barraca del terme de Mont-roig del Camp, catalogada a wikipedra amb el codi 17792. Es tracta d’una construcció bastida en pedra seca, amagada enmig d’un pinar de les Terres Noves, concretament a la zona de l’Aufinach.

Degut al pas del temps i a l’abandonament dels camps de conreu, la barraca havia patit un parell d’esllavissades considerables a banda i banda del portal. Tot el grup, amb guants i les eines adequades, van netejar de vegetació tot el voltant de la barraca, ja que gairebé no s’hi podia accedir. Es procedí després a retirar les pedres caigudes o insegures. Tot seguit es va fer paret fins aconseguir rehabilitar totes les parts ensorrades.

El resultat va satisfer tothom i ara la barraca mostra la seva fisonomia original. És una bonica construcció de planta circular, amb un contrafort que va des del lateral esquerre fins a la part posterior i, al lateral dret, també n’hi ha construït un tram.

El portal és d’arc d’ametlla o primitiu i dóna accés a un espai força petit en comparació amb el volum exterior de la barraca, però suficient per soplujar 3 o 4 persones en cas de necessitat. Al contrafort dret, arran de terra, hi ha un cocó de grans dimensions que, suposadament, li servia al pagès per guardar les eines del camp.

Aquesta activitat de voluntariat la va organitzar el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, en col·laboració amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV “Muntanya Roja”. Amb aquesta ja són dotze les barraques restaurades conjuntament per aquestes entitats els darrers anys en aquest municipi del Baix Camp.