.

La nova pantalla serà possible gràcies a un acord de col·laboració entre el Festival i la Filmoteca de Catalunya

La nova pantalla serà possible gràcies a un acord de col·laboració entre el Festival i la Filmoteca de Catalunya

El FIC-CAT continua innovant i cercant nous espais per incloure’ls dins la programació del Festival, que se celebrarà del 8 al 15 de juny a Roda de Berà. La dotzena edició comptarà amb una novetat, la pantalla “Retrospectiva”, fruit de l’acord amb la Filmoteca de Catalunya. L’objectiu és fer un recorregut per la història del cinema català i per les produccions, realitzadors i realitzadores que han deixat petjada en la cultura cinematogràfica del nostre país.

A partir d’aquesta edició, i en cada nova, programarem una projecció emblemàtica vinculada a l’eix temàtic. Aquesta secció la inaugurarem el diumenge 9 de juny a les 22h amb la pel·lícula “Angoixa”, del desaparegut Bigas Luna (1946-2013), una producció de Luna Films, 1987, que va ser la primera incursió del realitzador en el cinema de terror. La pel·lícula es va presentar al Festival de Sitges d’aquell mateix any, i va guanyar el premi Goya als millors efectes especials.

A més a més, Bigas Luna va ser qui va apadrinar el FIC-CAT l’any 2008 i, curiosament, el seu treball ara inaugurarà aquesta nova secció del Festival. Sense efectes digitals, però amb una excel·lent fotografia de Josep Maria Civit, “Angoixa” es va rodar íntegrament a Catalunya, talment com si fos un producte nord-americà.

Segons va dir Luna en una presentació a la Filmoteca de Catalunya “Aquesta és l’única de les meves pel·lícules que vaig començar a crear partint d’un plantejament teòric. Amb “Angoixa” em vaig plantejar que els films es veuen al cinema; que, al cinema, hi van una sèrie de persones i que, a aquestes persones, els afecten els films. A més, m’interessava trencar el pla, com passa a Les Menines de Velázquez, en què realment no saps on és el quadre i on la realitat. També tenia al cap Hitchcock i La finestra indiscreta, on l’espectador se situa en la ment d’un actor que veu una altra història, alhora que aquesta història reverteix en l’espectador”.