.

Joves parisencs, en una manifestació el aig del 68. Foto: CCMA

El festival de cinema de Tarragona, el REC, portarà a concurs una desena d’òperes primes que s’estrenaran per primer cop a Catalunya i cinc d’elles seran estrena absoluta a l’estat espanyol.

La divuitena edició del certamen durarà més dies, de l’1 al 9 de desembre, però manté la voluntat de ser un aparador dels artistes emergents.

Enguany, el REC posa l’accent en el concepte de revolució i commemora els 50 anys del Maig del 68 amb el cicle RECvolucions com a avantsala del festival. En aquesta ocasió, la secció ‘My first time’ retrà homenatge al director Juanma Bajo Ulloa, que el 1991 es va convertir en el guanyador més jove de la història del Festival de Sant Sebastià amb el llargmetratge ‘Alas de Mariposa’.

Enguany s’ha parlat molt del 50 aniversari d’un dels fets fonamentals del segle XX: és el Maig del 68, una revolta que va mostrar les ‘costures’ d’un sistema que semblava intocable. La renovació de l’humanisme i la presa de consciència que els gests de cada persona podien canviar l’entorn van ser grans aportacions del moviment desencadenat aquell mes de maig.

L’edició d’aquest 2018 del REC recull aquest esperit, mig segle després, tant la imatge gràfica del festival com en un programa fílmic que posa el focus en els joves creadors, a través de nous autors i autores que evidencien en els seus treballs els impulsos, revolucions personals i canvis col·lectius que mouen l’actualitat.

Per aquest motiu, enguany es presenta dins del festival, el cicle RECvolucions, que durant aquest mes de novembre ja ofereix alguns títols com a avantsala de la programació del festival. D’aquesta manera, els dies 6 i 13 de novembre ja s’han pogut veure, al CaixaForum de Tarragona, les propostes NO INTENSO AGORA i SAMI BLOOD.

La proposta del festival es manté fidel a les òperes primes, les primeres pel·lícules més valentes de directors d’arreu del món que, com cada any, troben en el Festival REC un primer aparador on mostrar les seves produccions, el que certifica aquest esdeveniment com el punt de sortida de moltes noves veus de panorama cinematogràfic actual.

La secció ‘Opera Prima a Concurs’ projectarà ‘L’Époque (Young&Alive)’ del francès Matthieu Bareyre; ‘Trinta Lumes’ de la gallega Diana Toucedo; ‘I hope you’ll die next’ de l’hongarès Mihály Schwechtje; ‘Irina’ de la búlgara Nadejda Koseva; ‘Las Herederas’ del paraguaià Marcelo Martinessi; ‘What have we done to deserve this’ de l’austríaca Eva Spreitzhofer; ‘Little Tickles’ dels francesos Andrea Bescond i Eric Metayer; ‘Young&Beautiful’ de la navarresa Marina Lameiro; ‘The Heart’ de la sueca Fanni Metelius, i ‘Ruben Brand, Collector’ de l’hongarès Milorad Krstic. Els treballs competiran per quatre distincions diferents, entre les quals el premi a millor òpera prima REC que decidirà un jurat internacional.