.

El doctor Jaume Benages i Pàmies, cap del servei d’Urologia de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.

El doctor Jaume Benages i Pàmies, cap del servei d’Urologia de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, és des d’aquest estiu de 2017 el nou president de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona (ACMT), entitat professional privada dedicada a la promoció d’activitats científiques i formatives entre els facultatius del territori de totes les especialitats mèdiques.

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona (ACMT) té en l’actualitat 470 socis. La seu social de l’entitat està al Col·legi de Metges de Tarragona (COMT), en un espai del qual l’entitat té la seva secretaria. És a través de la sala d’actes del Col·legi de Metges on l’ACMT realitza gairebé totes les seves activitats (conferències d’experts, sessions formatives, actualització de coneixements, jornades de treball, etc…). «Des de l’Acadèmia proposem als socis un calendari d’activitats científiques útil i de qualitat. En aquest calendari incloem les propostes formatives que els mateixos socis demanden. És per això que ens agradaria aconseguir en aquest mandat que els nostres associats s’involucrin cada cop més en aquestes propostes», apunta Benages. L’entitat assumeix sempre la tasca administrativa, logística i d’acreditacions oficials per garantir l’èxit de tots els esdeveniments organitzats.

Entre els objectius de la junta presidida per Benages hi ha «aconseguir una major implicació dels professionals en els programes de formació i les conferències científiques que planifiquem, així com ampliar el nombre d’especialitats mèdiques amb les seves corresponents activitats formatives. En aquest període que encetem volem sobretot continuar potenciant els cursos d’actualització per a metges de família en les diferents especialitats mèdiques, ja que això millora la qualitat assistencial i fa més efectiu el circuit de derivació des de la primària a l’especialitzada».

Beques per a formació

Una altra de les línies de treball de l’ACMT és la de les beques i ajuts als professionals sanitaris. «Volem també instaurar unes ajudes al nostres socis perquè puguin accedir a cursos d’especialització fora de l’àmbit de la nostra Acadèmia. Actualment les ajudes a la formació del metge, ja siguin públiques o privades, han disminuït significativament», recorda el president l’Acadèmia, que destaca que «moltes de les conferències i cursos que organitzem estan oberts a estudiants de medicina i d’altres branques de la salut com infermeria, fisioteràpia…. i altres fins i tot al públic en general quan es vol fer divulgació de coneixement relacionat amb la salut».

Videoconferències amb experts internacionals

L’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona té lligams a més amb la resta d’acadèmies de Catalunya. A la seu central de l’Acadèmia a Barcelona es realitzen mensualment, i per especialitats, nombroses conferències impartides  per reconeguts experts  internacionals en cadascuna de les branques de la medicina. Des de fa uns anys, el metges de l’ACMT que ho sol.liciten poden participar d’aquestes a través de videoconferències des de la sala d’actes del col·legi de metges de Tarragona. «El que volem és animar els nostres socis a participar cada cop més d’aquest interessant projecte i així poder incloure progressivament les especialitats que no requereixein», assegura Benages.

L’ACMT

La Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears va ser fundada en la segona mitat del segle XIX i actualment amb més de 26.000 socis és una de les entitats medico-científiques privades més grans d’Europa. La ACMT (Acadèmia de Ciències Mèdiques de Tarragona) s’erigeix en les darreres dècades del segle XX en la filial responsable de les seves activitats formatives en les comarques del Tarragonès, Alt Camp, Baix Penedès i Conca de Barberà.

Breu currículum del Dr. Benages

El Doctor Jaume Benages va néixer a Tarragona l’any 1966. Va formar-se a l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i és des de fa anys el Cap del servei d’urologia de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla. Autor de diversos articles i publicacions de temàtica històrica catalana. La seva tesi doctoral fou d’història de la medicina. L’actual junta directiva pren el relleu de la junta anterior presidida pel reconegut i enyorat traumatòleg tarragoní, Jordi Recasens. Durant el mandat del Dr. Recasens, la ACMT va experimentar un important increment quantitatiu i qualitatiu de les seves activitats científiques.