.

Del Campo, fotografiat a la campanya electoral de 2016. Foto: Tarragona21

El diputat de Ciutadans al Congrés per Tarragona Sergio del Campo s’ha convertit en un dels primers polítics de la província que en 40 anys d’història -ara que se celebra aquesta efemèrides- ha aconseguit redactar, conduir, negociar i que s’aprovi per unanimitat la primera reforma que afecta molts professionals arreu de l’Estat, en aquest cas, el règim dels autònoms, un règim considerat injust a Espanya per les organitzacions professionals i el afectats. La nova llei els permetrà un respir. A més, s’obre la porta a futures reformes que podrien ser més contundents.

La batalla contra l’històric càstig impositiu als autònoms, sovint considerats gairebé com a explotadors, ha començat a Espanya de la mà d’un tarragoní.

Sotinspector de Treball, diplomat en relacions laborals i llicenciat en Ciències del Treball, aquest aragonès afincat de fa temps a Tarragona ha assolit un seguit de rebaixes fiscals i més ajudes als autonòms fent realitat el que avui es qüestiona tant dels polítics: acomplir una promesa electoral, en aquest cas, una que va fer a les eleccions generals de 2016.

Responsable per part de C’s de la Comissió de Treball del Congrés, del Campo va veure com ahir dijous el Congrés aprovava per unanimitat l’anomenada Llei de Reformes Urgents del Treball Autònom, redactada per ell, amb esmenes incorporades per diverses formacions polítiques “que han enriquit el text”, s’ha felicitat en declaracions a Tarragona21. Del Campo és perseguit avui per la premsa espanyola, però paradoxalment, ha passat desapercebut a Tarragona.

Les rebaixes i els ajuts.- Essencialment, la nova llei fixa quatre grans àrees d’ajuda als autònoms: “Una ajuda a l’emprenedor i al reemprenedor que determina que la quota d’autònom de 50 euros al mes -l’anomenada tarifa plana- podrà cotitzar-la durant 12 mesos en comptes de sis”. En segon lloc si es tanca el negoci, només caldrà esperar dos anys per tenir aquest ajut i no cinc, com ara succeeix.

Altes i baixes diàries.- A més, les altes i baixes del règim “podran ser diàries i no per mesos” i el tipus de cotització es pot canviar quatre cops i no només dos en un exercici. Aquests avantatgs són importants “en sectors com el turisme tarragoní, que és un sector amb molta variabilitat”, destaca del Campo.

Reducció del recàrrec.- Altrament, es reduexi el recàrrec del 20 per cent a pagar el primer mes d’impagament de la quota, i passa a ser del 10 per cent. “També s’arbitren ajudes a la maternitat, de manera que hi ha una exempció total de la quota durant el procés de maternitat, és a dir, 16 setmanes”. S’aplicarà una tarifa plana a pares o mares que deixin l’activitat després de la maternitat, un fet “molt habitual”. Pagaran només 50 euros el primer any si han retornat al mercat autònom dins els dos primers anys després d’haver-lo abandonat.

Els autònoms amb treballadors al seu càrrec podran comptabilitzar el 100 per cent del cobrament de la pensió amb l’activitat.

Desgravar per dinar fora.- Altrament, els autònoms que siguin persones físiques podran desgravar-se 26,67 euros diaris per manutenció. El pagament haurà de ser electrònic (targeta de crèdit, targetes de menjar, mòbil) i s’haurà de justificar que hi ha un desplaçament. La quantitat puja fins als 48,08 euros si la despesa es fa fora d’Espanya. ERC va fer dependre el seu vot positiu d’aquest extrem, de forma que es va poder aconseguir la unanimitat.

200 esmenes.- Durant la tramitació de la llei es van presentar gairebé 200 esmenes, “que han enriquit el text”, reconeix el diputat de Ciutadans. L’articulat ha passat de sis articles a 20. “Entre tots s’ha aconseguit millorar la llei i per això estic molt satisfet. Crec que els polítics estem per buscar unitat per tirar endavant propostes que afecten els ciutadans”, destaca del Campo.

No és l’únic pas fet. El Congrés ha aprovat crear una subcomissió per acometre profundes reformes al règim d’autònoms per tal d’acostar-lo al general de la Seguretat Social. Aquí hi ha teca per tallar: pagar segons ingressos i no de manera lineal, considerar els autònoms que ho són a temps parcial i que el règim de prestacions s’acosti al règim general.

J. Garcia