.

 

El somni s’ha fet realitat. ‘Timecode’, el segon curtmetratge produït per l’Escola de cinema de Reus (ECIR) serà a la cursa final per endur-se l’Oscar de Hollywood en la categoria de ficció real. La pel·lícula, dirigida per Juanjo Giménez, s’ha passejat amb gran èxit pels festivals on s’ha presentat. La cèlebre trajectòria del film es va iniciar l’any passat a Canes, on es va endur la Palma d’Or. Ara, però, el repte és majúscul i apunta cap a la Meca del setè art. Abans, això sí, se sabrà si l’acadèmia nacional premia ‘Timecode’ amb un Gaudí, aquest proper diumenge. El cap de setmana posterior (4 de febrer), podria caure el Goya.

‘Graffiti’ es queda fora

Hollywood ha fet públiques aquest migdia les nominacions dels premis d’enguany, que seran lliurats el proper 26 de febrer. En el cas del curtmetratge, hi havia dues produccions catalanes amb possibilitats de ser entre les que lluitin finalment per l’estatueta daurada. A més de ‘Timecode’, l’altre film fet a casa nostra que havia estat preseleccionat és ‘Graffiti’, de Lluís Quílez, que també ha recollit diverses distincions en certàmens del sector i que suposarà una duríssima competència per a la pel·lícula reusenca de cara a les properes cites. El projecte, que ha quedat desbancat dels Oscar, també està nominat als Gaudí i als Goya. A més, setmanes enrere es va imposar als premis Forqué i va deixar sense premi ‘Timecode’.

‘Timecode’ optarà a l’Oscar al millor curtmetratge, tot i que per aconseguir-lo haurà de competir amb quatre pel·lícules més. Els altres films seleccionats són ‘Ennemis intérieurs’ (França), ‘La femme et le TGV’ (Suïssa), ‘Silent nights’ (Dinamarca) i ‘Sing (Hongria). L’escola, a més, és a punt de presentar el seu tercer projecte, el curt ‘Marcianos de Marte’. Villanueva, per part seva, segueix a la preproducció del seu debut en la direcció de llargmetratge d’animació, ‘Carnivaland’.

Una trajectòria brillant al circuit de festivals

Val a dir, a més, que si ‘Timecode’ s’endú el premi no serà pas el primer per a la indústria de l’Estat. Així com els premis Goya van arribar a cancel·lar la competició dels curtmetratges, a Hollywood sempre ho han tingut clar i fruit d’això han estat distingides joies com ‘Esposados’ (Juan Carlos Fresnadillo, 1996) o ‘7.35 de la mañana’ (Nacho Vigalondo, 2004). Independentment del que passi al febrer a Los Angeles, el cas és que la pel·lícula reusenca ha estat un èxit arreu. Festivals com els de l’Alfàs del Pi (Alacant), Sonseca (Toledo) o Aguilar (Palència), s’han rendit al film de Giménez. En el cas de l’últim certamen, s’ha de destacar que té caràcter internacional. En total, la producció reusenca ha aplegat ja 62 premis.

‘Timecode’ narra la història d’un parell de vigilants d’un pàrquing que inicien una curiosa relació en què la dansa hi tindrà un protagonisme destacat. Interpretat per Nicolas Ricchini i Lali Ayguadé, el film compta amb la producció de l’ECIR. Els alumnes del centre acadèmic reusenc van formar part de l’equip tècnic al rodatge de la pel·lícula, que ara podria posar la cirereta a un palmarès més que brillant. Hollywood espera.

Marc Busquets – Reusdigital.cat / AMCL