.

Jaume Vicheto, al centre, junt al vicepresident, Xavier Matas (dreta de la imatge) i Jordi Huguet, responsable de Màrqueting. Foto: Tarragona21

Club Nàutic de Salou i Ajuntament es preparen per viure un espai de negociacions perquè en 2018 venç la concessió de la gestió del port i de l’edifici social.

El Club Nàutic, que manté “mol bones relacions amb l’Ajuntament”, tem que aquest li exigeixi afrontar inversions, com l’apertura del club a la ciutat unint els passejos de Llevant amb el de Ponent. La concessio del port té data fins al 2067, però la de l’edifici social, en 201. El concessionari és l’Ajuntament, que té signat el contracte de gestió amb el club nàutic.

El club ha demanat al consistori que s’unifiquin les dates en 2067, a través d’una pròrroga del contracte de gestió. La concessió del port esportiu la va atorgar el Ministerio de Obras Publicas en 1968 a l’aleshores Ajuntament de Vila-seca, traspassat després al de Salou, per 99 anys. En segon lloc, existeix la concssió de l’edifici social que finalitza en 2018 i que també la té traspassada l’Ajuntament de Salou. I en tercer lloc hi ha el contracte de gestió del port i de l’edifici social, que també venç en 2018. El club veu les seves mans lligades als interessos de l’Ajuntament, a diferència del que succeeix a la resta de clubs nàutics, on la relació és directa entre Generalitat i club.

L’anomenat Document d’intensions del club afirma que “degut a la propera finalització del contracte de gestió atorgat al Club Nàutic, que finalitza el juny de 2018, els darrers anys s’està produint una davallada molt important i preocupant de la massa social”. Aquest fet, junt amb la crisi i l’envelliment de la massa social, “fan cada vegada mes complicada la gestió” i promoure els esports nàutics.

Jaume Vicheto, president de l’entitat, ha afirmat avui en una trobada amb la premsa que l’entitat vol prorrogar fins 2067 el contracte de gestió, unificant-lo a la concessió,  i cometre millores per modernitzar la instal·lació. La nova junta que comanda Vicheto va aterrar en 2015 i vol posar-lo al dia i obrir-lo a la ciutat. En aquest sentit s’ha fet una proposta a l’Ajuntament “que de moment no ha obtingut resposta”.

“Tots  tenim clar continuar”, ha dit Vicheto en referència a la postura de l’Ajuntament sobre renovar o prorrogar el contracte. “No pot haver un gestor millor que nosaltres”, ha afirmat. El club vol que el consistori “sigui continuïsta” en el pla d’usos de la zona.

El port s’obrirà a la ciutat unint els dos passejos, protegint la làmina d’aigua perquè no hi pugui caure ningú i regulant el trànsit de vehicles. Això ho té clar el club. La qüestió serà qui ho paga i com. “Pot ser que l’Ajuntament vulgui més serveis per a la ciutat o més participació ciutadana” a l’hora de renovar la concessió. Això ho té clar el club.

També té previst el consistori fer més ample el passadís de l’espigó que condueix a l’anomenat Far verd, una tasca que realitzarà l’Ajuntament.

Enquesta ciutadana

D’altra banda, una enquesta ciutadana feta pel club determina que l’entitat viu d’esquenes a la ciutadania de Salou, seguint la línia que s’havia marcat històricament el club. “Aquest model no té futur”, ha dit categòricament Vicheto. “Volem rellançar el club, promocionant activitats culturals, divulgant-les, fent promoció social, amb revetlles, jornades de portes obertes i altres activitats, que no sigui un espai només per als socis”.

Salt esportiu

L’entitat destaca la progressió competitiva que ha adquirit, amb la celebració de campionats del món i d’Europa, especialment el dos darrers anys, i l’apertura a noves modalitats esportives d’acord als nous temps, com una marca de la casa, com ara el windsurf, el pàdel-surf, el catamarà, el creuer, el kaiak o la vela lleugera.

Un dels moments forts que viurà el club i de la ciutat de Salou serà la participació en la modalitat de vela ens els Jocs Mediterranis de Tarragona 2018.

J. Garcia