.

Després de més d’un any de feina la producció ‘La Vall del Francolí, l’alè del Camp’, un documental de Produccions Saurines, realitzat gràcies al suport de la ciutadania a través d’una campanya crowdfunding a Verkami, s’estrenarà divendres  en una sessió adreçada únicament als mecenes, al Centre Cultural del Morell, poble que també ha donat suport a la producció.

‘La Vall del Francolí, l’alè del Camp’ és, segons expliquen els seus impulsors per mitjà d’una nota de premsa feta pública aquet dilluns, “retrat del Camp de Tarragona dels nostres dies a partir de la preocupació dels seus habitants per la salud i el medi ambient què vol també, posar llum a tot allò que s’amaga darrere la indústria petroquímica. Plantejat com un recorregut per aquesta vall gairebé oblidada, en companyia de diverses persones compromeses amb el medi ambient i el territori, algunes de manera organitzada i d’altres a títol personal, compta també amb la participació de diversos experts en medi ambient vinculats d’una manera o altra  a aquest territori”.

Al llarg de la narració “es fan palesos els canvis soferts a la regió des de la implantació de la indústria petroquímica fins als nostres dies”. Habitants de la zona i membres de la Plataforma Cel Net i del Gepec; professionals del medi ambient  de la Universitat Politècnica de Catalunya o de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Fundació Hospital d’Olot, aporten els seus punts de vista sobre les polítiques destinades al control dels compostos orgànics volàtils emesos per la indústria i les seves conseqüències en el medi i les persones. El posicionament del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya es fa palès a través de la direcció general de Salut  Ambiental i Canvi Climàtic  juntament amb l’Observatori de Salut i Medi Ambient del Camp de Tarragona. “Malauradament -afirmen els productors- la indústria no hi és present, com tampoc els ajuntaments de pobles i ciutats on es troben els Polígons Sud i Nord, a excepció del  Morell”.

Segons el comunicat, al llarg de la producció l’equip de realització format per Guillem Voltas, Jordina Arnau i Elisenda Trilla,  es va poder reunir amb representats d’algunes de les indústries del territori què finalment van acordar que l’interlocutor adequat seria l’Associació d’Empreses Químiques  de Tarragona (AEQT), que al seu temps va declinar aparèixer en pantalla i es va limitar a emetre un comunicat per escrit, fet públic per la producció en diverses xarxes socials, en el què dóna a entendre el seu posicionament sobre la contaminació, les mesures preventives i la salut al territori.

La producció vol agrair “molt especialment la col·laboració rebuda per part de la Plataforma Cel Net i el Gepec, sense els seus coneixements sobre la situació medi ambiental i la història recent del Camp de Tarragona aquest documental no hagués estat possible”.

Ben aviat  La Vall del Francolí, l’alè del Camp es podrà visionar en obert, això serà però després de l’estrena en les seus de diverses entitats que han actuat com a mecenes d’aquesta proposta.