.

“Sincerament, se’m fa increïble que aquestes persones puguin marxar cadscú a casa seva, identificades, això sí”. L’alcalde Tarragona, Pau Ricomà, ha mostrat en una piulada al seu compte de Twitter la seva disconformitat am l’actuació dels Mossos d’Esquadra davant la ‘rave’ il·legal que, des del a nit de Cap d’any, se celebra en una nau a Llinars del Vallès (Vallès Oriental). “Hi ha un risc evident de propagació de la pandèmia i un missatge difícil d’entendre pels ciutadans responsables i pels sanitaris abnegats”, afegia el batlle.

No ha estat l’únic en mostrar la seva estupefacció. L’investigador de la URV, Àlex Arenas, també ha dit la seva, i mb la contundència que el caracteritza: “Milers de persones passant-les ‘putes’ i no desallotgeu aquesta ignomínia?”.

De fet, la policia catalana ha anunnciat avui que desallotjaran aquest mateix dissabte els assistents a la festa.  “Al llarg del dia d’avui procedirem a fer alguna actuació per donar-li fi”, ha avançat David Bonet, cap de comissaria superior de coordinació territorial dels Mossos, a ‘El Suplement’ de Catalunya Ràdio. Interior calcula que a l’interior de l’espai hi ha entre 200 i 300 persones procedents de diversos països d’Europa. Agents del cos van entrar aquest divendres a la nau però els participants no van atendre els requeriments dels Mossos. Una vegada es desallotgi, la policia identificarà i sancionarà els participats i els organitzadors.

Les denúncies, segons ha avançat Bonet, seran per no haver respectat les restriccions sanitàries per la pandèmia i, a banda, els responsables de la ‘rave’ se’ls denunciarà per organització d’una festa sense permisos a través de la normativa de joc i espectacles. Interior ha demanat al Departament de Salut els protocols sanitaris que s’han de seguir, que no inclouran proves de detecció del virus.

Els Mossos d’Esquadra avisen des d’aquest divendres a la nit als participants de la ‘rave’ que desallotjaran la nau abandonada si no marxen, i és que els assistents a la festa il·legal havien manifestat la intenció de quedar-s’hi fins dilluns. Inicialment, la policia catalana descartava entrar a la nau abandonada perquè fer-ho podria generar greuges pitjors.

Hi ha uns 150 vehicles al voltant de la nau coneguda com a ‘Bòbila’ i moltes són furgonetes on s’hi pot dormir. Des de la nit de Cap d’Any un dispositiu dels Mossos i de la policia local de Llinars ha controlat els accessos a la festa il·legal identificant les persones que en surten.

No és la primera vegada que a aquesta nau s’hi fa una festa d’aquestes característiques i els veïns diuen que “n’estan farts”. Reclamen a les autoritats que “actuïn” i que “posin fre” a aquestes macrofestes il·legals.

La patronal de l’oci nocturn exigeix contundència

La inacció policial també ha provocat efectes colaterals. La patronal de l’oci nocturn, FECASARM, ha mostrat la seva perplexitat pel fet que, mentre a les discoteques legals i amb mesures sanitàries i de seguretat no se’ls permet funcionar, “una activitat del tot il·legal i sense cap mesura de seguretat segueix funcionant sense que ningú posi fi a la mateixa”. La patronal exigeix “una actuació contundent quan abans millor, i més quan l’administració compta amb les eines jurídiques per poder-ho fer”.

Des de la FECASARM, han assegurat que han tingut constància de “múltiples festes” de cap d’any que s’han celebrat a Catalunya aquest cap d’any, tot i que la gran majoria d’elles no els consta que fossin perseguides ni intervingudes tot i que moltes d’elles les van derivar a Interior, Salut i Protecció civil. A través d’un comunicat, han assenyalat que a la seva bústia de denúncies van rebre múltiples alertes de festes il·legals tant els dies previs a la nit de cap d’any com la mateixa nit del 31, moltes d’elles en pisos, cases particulars, masies i cases rurals aïllades, de molt difícil detecció i control per part de les autoritats.

Alhora, la FECASARM ha instat a la Generalitat a aprovar urgentment el pla sectorial de l’oci nocturn i a reobrir les activitats legals i ha tornat a defensar que la prova pilot portada a terme recentment a la Sala Apolo de Barcelona s’ha permès acreditar que una activitat d’oci nocturn, amb condicions de seguretat, no és un focus de risc de contagi.

La reobertura de les activitats legals i controlades, amb les mesures de seguretat que s’imposin, no pot esperar més, han insistit. Han recordat les xifres presentades que el sector ha tancat l’any 2020 amb unes pèrdues acumulades de 3.300 milions d’euros, amb el 80% dels locals en risc imminent d’haver de tancar definitivament i amb un 15% que ja ho han fet.

Redacció – ACN

 

/* JS para menú plegable móvil Divi */