.

.

TOTS 21

Edifici del Tribunal Contsitucional

Edifici del Tribunal Contsitucional

El ple del Tribunal Constitucional ha decidit, per unanimitat, suspendre la declaració independentista aprovada pel Parlament de Catalunya per iniciar la desconnexió d’Espanya. Tal com havia sol·licitat el Govern espanyol i dicta la Constitució, el tribunal ha paralitzat l’execució de la resolució de forma automàtica, en admetre a tràmit el recurs presentat per l’Executiu de Mariano Rajoy.

La suspensió de la declaració d’independència no canvia els plans de la Generalitat. La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, ha aclarit que l’Executiu continua considerant vàlid el text, que en el seu contingut ja explicita la desobediència al Constitucional: “La voluntat política és tirar endavant el mandat del Parlament i la resolució aprovada dilluns”, ha remarcat la vicepresidenta, que ha incidit que el text es va aprovar democràticament, després d’un debat parlamentari “en el qual els grups van discutir la proposta, que finalment es va votar”. Aquest fet, amb els resultats del 27-S, dóna a la declaració que marca l’inici del procés d’independència, segons Munté, “tota legitimitat”.

Cap font del Constitucional ha precisat si s’ha atès la petició del Govern central que adverteixi expressament 21 càrrecs del Parlament de les conseqüències que pot comportar l’incompliment de la seva resolució, és a dir, advertir-los que poden ser suspesos de les seves funcions i acusats de desobediència.

Si s’admet aquesta petició del Govern central, el tribunal notificarà personalment als 21 càrrecs del Parlament la prohibició de tramitar qualsevol iniciativa encaminada a executar la resolució, tal com demanava l’Executiu i els adverteix que han de complir la decisió judicial, però sense advertir-los de les conseqüències de l’incompliment.